In oktober 2020 werd Parkeergarage De Vest nog eens onder de loep genomen, vanwege de rampzalige Singelgaragebrand drie maanden eerder. Al waren er wel aantal systemen aan vervanging toe, de Vest-garage bleek aan de voorschriften te voldoen. Nu heeft gemeente Alkmaar zichzelf vergunning gegeven om de brandveiligheid door te lichten. OPA vernam dit en stelt na onderzoek vraagtekens bij de keuringen en de werkelijke veiligheid van álle parkeergarages in Alkmaar.

Fractieleider Jan Hoekzema runt een bedrijf dat onder andere veiligheidsplannen voor gebouwen schrijft. Hij heeft het nog nooit meegemaakt dat een gemeente een omgevingsvergunning aanvraagt voor dit soort zaken. Eerder was hij al kritisch over de veiligheid van de Singelgarage.  De brandweer zou op 1 juli via 112 op de hoogte zijn gesteld, omdat het alarmsysteem niet werkte. De garage had bovendien een dozijn manco's. Die zouden alleen niet groot genoeg zijn voor afkeuring. Daarnaast werd de brand flink verergerd door de afwezigheid van een rookwarmteafvoersysteem. Standaard ventilatie was voldoende volgens de wetgeving, al was de gemeente wel bezig een RWA aan te schaffen.

Volgens Hoekzema schiet de documentatie over keuringen en onderhoud schromelijk tekort en is er dus helemaal geen goed beeld van hoe veilig alle parkeergarages in Alkmaar zijn.
Pin It