Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


Twee Koedijkers zijn een petitie begonnen tegen een grote zonneweide langs de N9 tussen Schoorl en Bergen. De koedijkers Marga Riekwel en Bart Slooten hebben de actie georganiseerd. "Ik wil het uitzicht bewaren voor ons nageslacht", zegt Marga tegen mediapartner NH Nieuws.

Na een informatieavond van de gemeente besloot Marga dat ze iets moest doen om te voorkomen dat ze in de toekomst uit zou kijken op een veld vol zonnepanelen. "Ik ben geboren in Koedijk en kijk hier mijn hele leven al op uit. Ik vind het belangrijk dat toekomstige generaties er ook nog van kunnen genieten", zo vat ze haar beweegredenen samen.

Bart ziet wel dat zonnepanelen nodig zijn, maar wil ze op een andere plek: "Ik ben geen klimaatontkenner, maar het voelt alsof ze de weg van de minste weerstand hebben gekozen. Je kan ze beter op de daken bij industrieterrein leggen."

Eerder kwamen bollenboeren in Egmond in opstand tegen de energieplannen binnen de gemeentegrenzen van Bergen. De bollenkwekers willen niet wijken voor een zonnepark tussen de bollenvelden. Na een persoonlijk gesprek met de wethouder lijkt dit idee van de baan, al is er nog niets besloten.

Voor juli komt het college met een voorstel aan de gemeenteraad over de gebieden die de voorkeur hebben. Tot die tijd kunnen burgers meepraten over de ideeën. In februari was er een online-bijeenkomst over de Regionale Energie Transitie. Maar die avond heeft de Koedijkers niet gerustgesteld. Integendeel.

"Het wordt een grote zwarte strook zo vanaf de Kogendijk tot aan de horizon", wijst Bart vanaf het balkon van de oude meelmolen. "En als het er eenmaal ligt moet je maar afwachten wanneer het ooit weer eens weggaat."

Tot nu toe hebben zo'n 80 inwoners van Koedijk de petitie getekend. Dat moeten er nog wat meer worden voordat de handtekeningen worden aangeboden op het gemeentehuis van Bergen. "Ze moeten naar ons luisteren", zegt Slooten. "Er is hier al zoveel groen rond Alkmaar verdwenen. Dit laatste stukje open landschap is het waard om voor te vechten."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl