Restaurant IJkgebouw in Alkmaar is verkocht. Het stond al een jaar te koop. Het is nu gekocht door Leon van Bourgonje (46) uit Warmenhuizen. Hij zag met zijn horecagroep De Eendracht ondanks de voortdurende crisis juist een buitenkansje in de locatie. "Het ruime pand en de grond eromheen bieden een ideale plek om straks van start te kunnen."

"Het wordt echt een huiskamer voor de buurt, met prijzen voor Jan en alleman. We gaan lokale samenwerkingen aan en werken veelal met streekproducten", verklaart Van Bourgonje tegen mediapartner NH Nieuws.

Hij neemt het roer over van Marcel Hansen en Ramona Nijssen, die het met graffiti bespoten pand in 2016 nieuw leven inbliezen en er een succesvol restaurant van maakten. Bijna al het personeel uit het IJkgebouw verkast mee naar Ladypapa, hun nieuwe onderneming in Bergen. "Het tekort aan vakmensen is door de crisis alleen maar verergerd. Dat wij al die goede mensen uit ons team kunnen behouden, biedt de kans om ons volledig op onze nieuwe onderneming te storten en écht te shinen in Bergen."

Van Bourgonje weet nog niet helemaal wat hij wil met de kenmerkende graffiti. Veel van dat werk is volgens hem verouderd. Of het behouden blijft, wordt de komende weken besproken. "We willen dat authentieke karakter behouden, maar maken het warmer met een houten vloer en linnen behang."

De serre blijft in ieder geval bestaan. Een van de mannen die werken aan de verbouwing vertelt: "Er komen klinkers in, dan oogt het nog gezelliger. En de jongens bouwen een kinderhoek. Iedereen is welkom." De nieuwe eigenaar wil met de onderneming 'een warme gezelligheid' in de stad creëren."Ik wil terug naar de oud-Hollandse horeca zoals De Vestibule of Het Gulden Vlies. Dat je de horeca al ruikt en voelt bij binnenkomst, maar dan zonder sigarettenrook. Met brasseriegerechten die laagdrempelig zijn maar van kwaliteit, maar ook met het organiseren van buurtfestiviteiten."

Vam Bourgonje heeft grootse plannen, zoals een podium in de tuin, maar voorlopig blijft het nog even spannend wanneer hij zijn eerste gasten buiten op het terras mag verwelkomen. Lang zal dat niet meer duren, voorspelt hij."We houden deze lockdown echt niet lang meer vol, dus toen deze unieke locatie te koop stond, heb ik mijn kans gegrepen. Ik maak mij niet druk om de verlenging en ben positief gezind. Als ik vooruit kijk dan gaan we echt wel weer 'aan', misschien zelfs meer dan ooit tevoren."
Bekeken: 1848x