Directeur Martin Smeekes hoopt van harte dat het nooit zo ver komt, maar mocht situatie in de ziekenhuizen onhoudbaar worden door het aantal corona-gevallen, dan heeft de Veiligheidsregio zijn zaakjes op orde. De afgelopen weken is een draaiboek opgesteld voor het geval de ziekenhuizen in de regio geen plek meer hebben voor corona-patiënten en overplaatsing niet meer mogelijk is. Dit meldt het NHD.

Smeekes stelt dat de piek wat betreft ziekenhuisopnames binnen de komende periode is voorspeld. Mochten er een 'zwart scenario' ontstaan, dan is daarvoor een draaiboek opgesteld met alternatieve plekken voor corona-zorg, aanwijzingen voor de ziekenhuizen, de ambulancezorg, de 112-meldkamer, zorghuizen, thuiszorgorganisaties en huisartsen. "We laten niemand in de kou staan."

De directeur van de Veiligheidsregio heeft het nog nooit meegemaakt dat er voorbereidingen moesten worden getroffen voor een 'zwart scenario'. Maar er is recent geoefend en volgens hem is alles prima voorbereid en zijn "alle partijen buitengewoon goed op elkaar ingespeeld". Uitval van ziekenhuispersoneel zal nu ook niet snel meer voorkomen vanwege vaccinatie.

De belangrijkste maatregel is dat er ruim 80 covid-units kunnen worden ingericht in diverse verpleeg- en verzorgingshuizen. En mocht dat niet genoeg zijn, dan kan er nog worden opgeschaald. Nu bijna alle bewoners van woonzorginstellingen zijn gevaccineerd, komen er nog maar weinig besmettingsgevallen voor. In het Julianaklooster in Heiloo is een quarantainelocatie met zes bedden opgericht voor patiënten die het ziekenhuis kunnen verlaten, maar nog wel besmettelijk zijn. Verder staan extra ambulances paraat en zuurstofapparaten, die patiënten met wat hulp van een huisarts of verpleger thuis kunnen gebruiken.
Bekeken: 2086x