Ondanks het verzoek van de Seniorenpartij Alkmaar voelt het Alkmaarse College zich niet geroepen een brede conferentie op te zetten over het afkoppelen van het aardgas. Dat is niet een taak van het College, zo luidt het antwoord op het verzoek. Het college vindt dat de gemeenteraad al uitgebreid op de hoogte wordt gehouden van de ontwikkelingen.

De Senioren Partij Alkmaar (SPA) is bang dat inwoners te maken krijgen met forse kosten en goedkope overheidsleningen opgedrongen krijgen, waardoor ze in de financiële problemen kunnen komen. De partij wilde dat de gemeente daarover een brede conferentie zou organiseren met veel deskundigen. SPA signaleert een toenemende weerstand onder de bevolking tegen het streven naar een aardgasvrij land. Volgens fractievoorzitter Epskmap begrijpt niemand de afschakeling in Nederland als een aardgasaansluiting in Duitsland juist wordt gesubsidieerd.

"Het blijkt bijzonder complex”, zo schreef SPA aan het college. ,,En het is peperduur, zo rond de 40.000 euro per woning, aldus het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).” Het college bestrijdt dat. Het verschilt per huis en is maatwerk, zo antwoordt het college.

De seniorenpartij was er in ieder geval op tegen als woningeigenaren goedkope overheidsleningen aangeboden krijgen om de energie-overstap te bekostigen. "Die kunnen Alkmaarders in financiële problemen brengen.” Maar ook daarin krijgt SPA geen gelijk van het college. Volgens het college hangt dat maar net af van de leningvoorwaarden. In ieder geval bekijkt de gemeente de mogelijkheden van subsidies en leningen om inwoners te ondersteunen.
Pin It