Vandaag, 21 april, is de 125e geboortedag van de Alkmaarse verzetsheldin Truus Wijsmuller. 'Tante Truus' redde voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog zo'n 10.000 Joodse kinderen, door ze te helpen vluchten naar Engeland. Voor haar 125e geboortedag wordt een rood-witte tulp met de naam 'Tante Truus' gedoopt.

Eigenlijk zou de doping van de tulp op de geboortedag van Wijsmuller gebeuren bij haar standbeeld op de Mient, maar wordt tot 7 mei uitgesteld. Vanwege corona, maar ook het weer. "Het is heel koud geweest, en de tulp die hiervoor is uitgekozen moet nog in bloei komen", legt Leen Spaans van 'Tante Truus is hier!' uit.

Bloembollenveredelaar Sam Veldboer van firma Hybris uit Oude Niedorp doet normaal geen verzoekjes, maar toen het bedrijf ruim twee jaar geleden werd benaderd, is besloten een uitzondering te maken. "We hebben het verhaal aangehoord. Ik moet bekennen dat ik nog nooit van Truus Wijsmuller gehoord had. Naarmate de zaak vorderde, kwamen we erachter dat er een boek zou verschijnen en standbeeld. Het is toch een fascinerend verhaal. We vonden dat Tante Truus dit zondermeer verdiend heeft."

Het kweken van een tulp duurt zo'n vijftien jaar, maar Hybris had de perfecte tulp in ontwikkeling: rood met een witte rand. Er is voorlopig een veldje van slechts 70 m2, dus veel zijn het er nog niet. "Maar het zijn er in ieder geval genoeg om, als het moment daar is om te dopen, op het land te plukken en mee te nemen naar de doopceremonie. En dan hebben we andere tulpen om het geheel nog wat meer aan te kleden."
Bekeken: 1773x