Net als andere musea is Stedelijk Museum Alkmaar al maandenlang dicht en dus kunnen schoolklassen ook niet langs komen. Het museum heeft daarom het lesprogramma 'Stedelijk Museum Alkmaar On Tour' opgezet voor scholen in de regio. Conservatoren en collectiemedewerkers bezoeken dit voorjaar schoolklassen met museumstukken uit de rijke stadscollectie van Alkmaar. Onlangs gingen ze langs bij de Alkmaarse basisschool An Nasr.

Stedelijk Museum Alkmaar On Tour is tot nu toe enthousiast ontvangen en zit tot eind mei volgeboekt. Basisscholen kunnen een heus kunsttransport verwachten.  In de museumbus zitten objecten verpakt in kisten en bubble wrap, zoals een ijzeren kogel, het grote zwaard van geuzenleider Jacob Cabeliau, een portretje van twee mannen en een nieuwsprent uit 1573. Conservator Christine Klinkert vertelt daarbij over het Beleg van Alkmaar vanuit verschillende perspectieven en gaat daarbij in op nog altijd belangrijke thema’s als idealisme en autonomie.

Alles meegenomen objecten mogen vastgepakt worden, natuurlijk voorzichtig en met speciale handschoenen die de kinderen mogen houden. Vooral het zwaard is populair. Er wordt zelfs aan de collectiestukken geroken: zo ruikt een oude prent naar smeerworst, volgens een leerling.

Het museum is vanwege corona in ieder geval tot 26 mei gesloten, maar de medewerkers zitten zeker niet stil. De presentatie Portret van Alkmaar maakt plaats voor een nieuwe zaal voor wisseltentoonstellingen en een auditorium/workshopruimte voor schoolgroepen. Daarnaast worden de nodige technische installaties vernieuwd en worden voorbereidingen getroffen voor de vernieuwing van de vaste tentoonstelling over de Collectie Alkmaar voor 2022.

De tentoonstelling ‘Weids! Het Noord-Hollandse landschap verbeeld’ was slechts twee weken open toen de lockdown in ging, dus deze wordt verlengd tot 22 augustus. Meer over wat er op stapel staat is te vinden op stedelijkmuseumalkmaar.nl (foto: Erna Faust)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl