De horeca in de Alkmaarse binnenstad staat te trappelen om weer te beginnen. Woensdag 28 april mogen de terrassen, zij het beperkt, weer open van het kabinet. Vrijdag waren kroegbazen en medewerkers druk in de weer met tafels en stoelen om samen met de wijkagent te kijken of alles wel coronaproof kan staan. Voor Jan Vendel van Café De Amstel is puzzelen op zijn deel van de Plattestenen Brug.

Vendel is met een medewerker in de weer met zijn terrasindeling. "Er mogen hooguit 50 mensen zitten, dus we zijn nu aan het kijken hoe we dat gaan doen". Want de andere eis is natuurlijk de 1,5 meter. Met de beperkte ruimte op de brug is het passen en meten. Beperkingen of niet, Vendel is blij weer te mogen beginnen. Niet in de laatste plaats omdat hij veel pijn heeft geleden. "Ja, we hebben wel een paar financiële injecties nodig gehad", bekent hij. Maar zo in het zonnetje, met heropening in het vooruitzicht, is Jan goed geluimd.

Edwin Schouten staat buiten voor De Zaak op het Waagplein te babbelen met voorbijgangers. Zijn terras is alweer opgeruimd. Voor hem geen problemen om 50 bezoekers te plaatsen, want normaal kan hij het dubbele kwijt. De Zaak kwam dankzij maaltijdbezorging de crisis aardig door, maar ook Edwin kan niet wachten. "Ik heb de gezelligheid gemist. Veel mensen heb ik al bijna een jaar niet gezien. En mensen willen gezellig samen komen, met elkaar wat drinken". Net komt een jongedame met een vriendin voorbij die tegen hem zegt dat ze van plan is om het hele rijtje terrassen af te gaan.

Dat hij binnen niemand mag ontvangen boeit Edwin niet zo veel. "Mensen willen toch buiten zitten. Iedereen heeft maandenlang binnen gezeten. We hebben parasols, een luifel en terrasverwarmers, dus dat komt allemaal goed."

Nieuwkomer op het Waagplein is Mr. Gold, links naast Mojo's. Nadat Bubbles & Bites over de kop ging is de ruimte overgenomen door de horecafamilie uit het oosten van het land, die in 2018 Mojo's kocht. Buiten ligt nog een meetlint op een terrastafel, uitgetrokken tot 1,5 meter. Een medewerker zegt ook graag te beginnen. "We zouden eigenlijk een paar maanden eerder open gaan maar dat werd uitgesteld. Ons concept is een cocktailbar en we serveren lekkere hapjes."

Landelijk kwam in het nieuws dat horecabazen problemen hebben met het vinden van personeel, omdat iedereen nu in dezelfde poel zit te vissen. Dat lijkt in Alkmaar geen probleem. Edwin van De Zaak heeft zijn medewerkers aan de slag kunnen houden door het bereiden en bezorgen van maaltijden, en ook bij Jan van De Amstel zit het wel goed: "Nee hoor, we hebben nog steeds dezelfde medewerkers". De medewerker naast hem voegt lachend toe: "We zijn trouwe medewerkers."
Pin It
Bekeken: 1605x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/