De laatste fase van de bouwpilot van Woonwaard aan de Spieghelstraat in Alkmaar is van start gegaan. Het is de eerste keer dat de wooncorporatie circulair laat bouwen. Niet alleen worden veel materialen uit recycling gebruikt, bij elkaar moeten de toepassingen in 25 jaar tijd 1.660 ton CO2-uitstoot besparen. Dat staat gelijk aan CO-uitstoot tijdens 2.525 retourvluchten Schiphol-Moskou.

In Nederland komt 40 procent van al het afval uit de bouw. Woonwaard wil daarom breder werken aan verduurzaming. Circulair bouwen staat nog in de kinderschoenen, maar het kan een grote bijdrage gaan leveren aan de transitie naar een circulaire economie. Dat vergt wel een andere denk- en werkwijze en goede samenwerking tussen betrokken partijen.

Joke van den Berg, bestuurder van Woonwaard: "Via deze pilot willen we vooral leren wat er nodig is om circulair bouwen een hogere vlucht te laten nemen. Niet alleen bij ons, maar in het algemeen, zodat we dit vanuit onze rol als opdrachtgever kunnen stimuleren."

In het appartementengebouw aan de Spieghelstraat worden allerlei circulaire toepassingen gebruikt. Voor CO2-reductie, gebruik van minder grondstoffen (deels dankzij recycling) en van minder vervuilende grondstoffen.

Zo bestaat het beton voor meer dan de helft uit hergebruikt materiaal. Totaal is er zelfs 80 procent besparing aan materialen en 270 ton CO2-uitstoot. Ook worden de galerijen uitgevoerd in hout in plaats van beton. Voor de gevels geen baksteen maar keramische steenstrip. Dit scheelt 78 procent materialen en 186 ton CO2. Het isolatiemateriaal in de gevels is hergebruikt krantenpapier. Het elektriciteitshuisje is niet gesloopt maar verwerkt in de entree. Dit scheelt niet alleen materialen, maar geeft de ingang ook een bijzondere uitstraling.

De dakbedekking, gevelbekleding en bestrating zijn allen deels uit recycling afkomstig. Verder worden circulaire zonnepanelen geplaatst. Deze gaan langer mee en zijn beter recyclebaar, maar werken even goed. Door de toiletten stroomt regenwater van het gebouw en het omliggende terrein. Dat scheelt jaarlijks zo'n 1.400 m3 leidingwater.

“Via deze pilot leren we veel over circulair bouwen en wat deze aanpak vraagt. Daarnaast zijn de bevindingen van de bewoners erg belangrijk”, aldus Van den Berg. “Hoe beleven zij het gebruik van regenwater en het gebruik van hergebruikte materialen? Heeft het invloed op het woongenot of merken zij het nauwelijks in de dagelijkse praktijk? Deze bevindingen nemen wij uiteraard mee in toekomstige projecten. Ook delen we deze kennis graag met andere partijen die daar belangstelling voor hebben. Alleen samen kunnen we echt verschil maken.” (foto: Woonwaard)
Pin It
Bekeken: 1547x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/