00:00
55
00:00


Vrijdagmiddag werd tijdens een bescheiden ceremonie de Tulp van Tante Truus gedoopt. Het is een mooie rood-witte tulp, een pioendubbel of pioentulp. Normale tulpen hebben zes bloemblaadjes, maar pioentulpen veel meer. De ceremonie vond uiteraard plaats bij het standbeeld van Tante Truus op de Gewelfde Stenenbrug. De doop werd uitgevoerd door Burgemeester Roemer en veredelaar Sam  Veldboer.

Voor de oorsprong van de Tante Truustulp moeten we terug naar 2004. Toen werden de 'vader en moeder' (ja, zo noemen ze dat...) van de Tante Truus tulp voor het eerst gekruist. Zeventien jaar later is er dan zo'n 70 vierkante meter aan Tante Truus tulp beschikbaar. "Je praat toch over 30 tot 50 duizend euro aan kosten die er in die tijd in is gaan zitten. Het is niet zomaar iets wat er aan de stad Alkmaar en Tante Truus is gegeven", zo laat John Ibink van het Comié Beeld Tante Truus aan Alkmaar Centraal weten.

Hij kwam Tante Truus een aantal jaren geleden op het spoor. "Ik kwam er toen achter dat ze eigenlijk een beetje vergeten is en zei meteen dat we daar iets aan moeten doen. Wat zij gedaan heeft is zo dapper en zo bijzonder. Dat kun je niet zomaar vergeten". Burgemeester Roemer sluit zich daar bij aan: "Het is zó terecht dat er nu zoveel aandacht aan wordt besteed en dat het verhaal wordt doorverteld. In die tijd wist je dat als je werd gesnapt je de hoogste prijs betaalde."

Naast de doop van de tulp werd ook een plaquette aan de muur van Mient 14 onthuld. Het is het huis waar Truus werd geboren en waar ze tot 1913 heeft gewoond. Daarna verhuisde ze met haar ouders naar Duivendrecht. Binnenkort verschijnt op Streekstad Centraal een vijfdelige podcastserie over het leven van Truus. De eerste aflevering gaat over haar leven in Alkmaar en Duivendrecht.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl