De provincie wil de komende tien jaar zo'n 500 bomen langs de N244 kappen. De populieren zijn 30 tot 40 jaar oud en volgens de groendeskundigen van de provincie zijn ze ziek, waardoor het gevaar te groot zou worden dat takken op de N-weg vallen. OPA-fractievoorzitter Ruud van Lier vraagt het Alkmaarse college hoe het zich verzet tegen het voornemen.

Van Lier ziet graag dat het college onafhankelijk onderzoek naar de gezondheid van de populieren en of verwijdering echt wel noodzakelijk is. De Alkmaarse ecoloog Rutger Polder noemde het plan vorige week idioot en onnodig. "Het is vandaag windkracht 8. Er ligt niets op de weg. Die bomen zijn vitaal en kerngezond en kunnen nog makkelijk 20 jaar mee. Als dit echt moet gebeuren zal ik er echt niet tegen zijn, maar dit slaat nergens op."

Van Lier vraagt of er een kapvergunning nodig is van gemeente Alkmaar, of dat er wellicht een andere manier is om het plan van de provincie te dwarsbomen. Ook wil de OPA-fractievoorzitter weten hoe het college van plan is toe te zien op de plicht om nieuw groen te plaatsen ter vervanging. De provincie wil dit najaar aan de andere kant van de N244 fruitbomen en struiken planten.
Pin It