Ook gemeente Alkmaar gaat zeer waarschijnlijk de consumptie en verhandeling van lachgas verbieden. Tijdens de vergadering van de Commissie Bestuur en Middelen werd duidelijk dat geen enkele fractie tegen de benodigde aanpassing van de lokale wetgeving is. Daarmee lijkt goedkeuring door de gemeenteraad slechts een formaliteit.

Er zou op 1 januari een landelijk verbod komen, maar dat bleek volgens staatssecretaris Paul Blokhuis praktisch onuitvoerbaar. Wanneer het er wel zou komen was niet duidelijk. In maart vond de NOS uit dat de helft van alle Nederlandse gemeenten zelf al een verbod had ingesteld, al was het maar in wijken waar veel problemen met (overmatig) gebruik werden ervaren. Het gemeentebestuur van Alkmaar wil dus ook niet meer afwachten.

Tegen NH Radio zei drugsonderzoeker en criminoloog Ton Nabben in november: "Ze komen met hartkloppingen bij de spoedeisende hulp, zitten in verslavingsklinieken of komen bij revalidatieklinieken met een dwarslaesie". Hij deed onderzoek naar het lachgasgebruik onder Amsterdamse jongeren. Ook zijn er verkeersongevallen bekend waarbij lachgas in het spel was. In maart sloegen cardiologen alarm in het Parool vanwege een toename van het aantal hartaanvallen en trombose onder gebruikers. Minder ernstige gevolgen door het zuurstoftekort in de hersenen zijn duizeligheid, hoofdpijn, paniekaanvallen, flauwvallen, hartkloppingen en tintelingen of een doof gevoel in de handen en voeten.
Bekeken: 1323x