Noord-Holland heeft sinds dinsdag een stikstofstrategie. Na Gedeputeerde Staten stelden ook Provinciale Staten de doelen vast voor de uitvoering. Voor alle Natura2000-gebieden geldt in 2035 een maximale stikstofneerslag van 74 procent onder de kritische depositiewaarde (KDW). Dit is de waarde waarboven aanzienlijke schade aan de natuur kan ontstaan. Voor de Eilandspolder hoeft niet heel veel te gebeuren, maar wél voor het Noordhollands Duinreservaat en de Schoorlse Duinen.

Iedere vijf jaar is er een tussendoel. Voor het Duinreservaat en de Schoorlse Duinen moet er uiteindelijk in 2035 een afname van 600 en 650 mol stikstofneerslag zijn ten opzichte van 2020. Voor de Eilandspolder ligt de grens in 2025 op 300 mol vermindering, en dan is het klaar.

In de regio Alkmaar komt veel stikstof uit het buitenland (29 - 35%). De tweede grote factor in de Eilandspolder is de agrarische sector (41%). In de duinen speelt de landbouw een veel kleinere rol (21 - 23%), maar komt er wel veel meer ammoniak vanaf zee (19 - 21%).

De Provincie rekent erop dat er in 2035 ruim de helft minder stikstof vanaf de zee en het buitenland komt. Voor de rest wordt de opgave vrij gelijkmatig verdeeld over de landbouw, industrie, de diverse soorten verkeer en overige sectoren.

De provincie wil de uitstoot samen met stikstofproducenten aanpakken. "Maar de provincie heeft op veel factoren geen invloed. Dat geldt voor stikstof van zee, maar ook uit het buitenland. Het Rijk is daarvoor aan zet. Daarnaast heb ik geen financiële middelen om zelf stikstof uit gebieden te halen, daarvoor zijn we afhankelijk van anderen. Als niemand beweegt, gebeurt er ook niets", zegt Gedeputeerde Esther Rommel.

In de PS-vergadering dienden partijen meerdere amendementen en moties in. De motie van Partij voor de Dieren over het beschermen van de meest kwetsbare natuur werd met 30 tegen 24 stemmen aangenomen. Dat betekent dat wanneer de provincie in een natuurgebied herstel uitvoert, er extra aandacht moet zijn voor plant- en diersoorten die het meest lijden onder stikstof.
Pin It
Bekeken: 2201x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/