Zaterdagmiddag werden mensen op en om het Canadaplein in Alkmaar verrast door een flashmob. Er werd vrolijk gedanst en gezongen en na een minuut of tien ging de groep weer uit elkaar. Drie kwartier later vond de flashmob opnieuw plaats, deze keer in de Langestraat en op de Gewelfde Stenenbrug. "De grootste bedoeling was het delen van levensvreugde en verbinding, door je even lekker helemaal te uiten", vertelt deelneemster Marike.

Het initiatief om met flashmobs 'levensvreugde' in deze coronatijd te delen komt uit Frankrijk. Daar zingen groepen 'Danser encore' van Kaddour Haddani en dansen op de muziek. Haddani zelf vond het prachtig. Het idee waaide de grens over en in Nederland was de eerste flashmob in Nijmegen. Sinds april is Alkmaar al de veertiende flashmob locatie. Marike schat dat er zo'n 150 mensen hun hart kwamen delen, ook vanuit onder andere Leiden, Amsterdam, Naarden en Friesland.

"Het idee werd vooral onderling verspreid. Het sprak zich rond, ook op internet van 'dat vinden we ook leuk'", vertelt Marike. "Iedereen kent weer iedereen en dan spreek je af". Voor wat betreft de tekst viel de keuze al snel op de Nederlandse vertolking van Haddani's lied, die in Nijmegen en ook in andere steden werd gezongen. "Ook juist om weer verbinding te uitdrukking te brengen."

Vanwege corona afkeurende gezichten heeft de Alkmaarse niet gezien. "Mensen kwamen echt naar het Canadaplein toe en hebben mee staan klappen. Vooral kinderen vonden het erg leuk. In de Langestraat was anders, dan zoek je mensen op, loop je langs mensen, maar ook daar heb ik niemand gezien die negatief was. Ik zag veel lachende gezichten, heel veel mensen maakten filmpjes. Na het zingen op de Mient was er zelfs applaus."

Alkmaar Centraal fotograaf Marco Schilpp maakte een kleine fotoreportage, die te zien is op onze Facebookpagina.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl