Anderhalf jaar geleden werd de Groenlinks motie “Tijdelijke natuur” door de Alkmaarse raad aangenomen. De bedoeling is om tijdelijk braakliggende grond te voorzien van tijdelijke natuur en zo de plaatselijke biodiversiteit te vergroten. Tot op heden is daar echter nog maar heel weinig mee gedaan en vragen over deze tijdelijke natuur blijven volgens Groenlinks onbeantwoord.

"Je weet dat een terrein een tijdje braakt ligt, zet er wat biodiverse natuur op en haalt het er zonder voorwaarden weer af als er gebouwd moet worden. Hoe moeilijk kan het zijn?", zo laat raadslid en Hoefplan bewoner Wiebe van Erkelens weten. Buurtvereniging De Groene Kroko stak daarom zaterdagochtend zelf maar de handen uit de mouwen.

Sinds 2020 ligt er in Hoefplan een flink terrein braak, in afwachting van Campus Hoefplan. Vorig jaar heeft de buurtvereniging daar een brede strook met bloemen aangelegd: "Menig emmertje slootwater is in de hitteperiode richting bloemenzone gegaan. Bijen, buurtbewoners en passanten hebben er van genoten."

Maar het terrein is inmiddels flink 'vergrast' en met de oudhollandse spade was er eigenlijk geen doorkomen aan. Dus werd er een verzoek bij de gemeente neergelegd om hulp. En daar werd wel op gereageerd. Stadswerk072 stond de volgende dag op het terrein en leidde tot zaaiklaar gemaakte stroken. De Groene Kroko kreeg een kilo Beemster bijenlintzaad van kaasmaker Cono en dat ging zaterdag de grond in.

Ook Roy Seignette, de indiener van de motie en Alkmaars jongste raadslid was aanwezig en zichtbaar opgetogen: "Ja, hier stond vroeger een school en er wordt straks ook gewoon weer gebouwd, maar tot die tijd komt hier een mooie kleurige bloemenzee. Dat fleurt de wijk op en is goed voor de bijen!"
Pin It
Bekeken: 1973x
https://ee.itk.ac.id/data/