00:00
55
00:00
Fractievoorzitter Maya Bolte van Leefbaar Alkmaar wil bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 geen lijsttrekker meer zijn, maar ze hoopt met een lagere plaats op de kieslijst toch wel weer terug te keren in de gemeenteraad. Dat maakte de fractievoorzitter van Leefbaar Alkmaar zondag bekend op de algemene ledenvergadering van de lokale partij.

Een hoogtepunt is voor Bolte geweest dat ze voorzitter mocht zijn van de vertrouwenscommissie, die de gesprekken met alle kandidaten voor een nieuwe burgemeester. Dat vertelt ze in een nieuwe podcast van Alkmaar Centraal: "Dat had ik niet verwacht, maar dat vond ik toch wel ontzettend leuk."

Bolte zit al sinds 1994 in de gemeenteraad. Ze werd als voorzitter van de wijkvereniging Emmakwartier gescout door de Partij van de Arbeid. Vier jaar later stond ze te laag op de kieslijst van de PvdA om direct gekozen te worden, maar kwam ze met voorkeurstemmen toch in de raad. In die raadsperiode stapte ze uit de PvdA-fractie en begon een eigen politieke partij. Vervolgens was ze vijf keer achtereen lijsttrekker van haar politieke partij Leefbaar Alkmaar. Die ging voor de gemeentefusie 2014 samen met de lokale partij Schermer Belang van John Hagens.

In 2018 volgde een grote teleurstelling, toen de partij met 2583 stemmen slechts twee zetels haalde. Tot grote teleurstelling van John Hagens moest hij als nummer twee wijken voor Mohamed Ezhar dankzij 335 voorkeurstemmen. Hagens bleef steken op 233 voorkeurstemmen. De man die tot de fusie van de gemeente Schermer nog de fractievoorzitter was van de grootste partij in Schermer, moest vervolgens genoegen nemen met een ondersteunende rol als commissielid.

Als lijsttrekker is ze in 2022 niet meer beschikbaar, maar ze wil wel weer op de kandidatenlijst komen van Leefbaar Alkmaar. Daardoor is de kans groot dat ze opnieuw - al dan niet met voorkeurstemmen- in de gemeenteraad terugkomt. Het bestuur van Leefbaar Alkmaar zal een nieuwe lijsttrekker voordragen aan de ledenvergadering. Ook is het aan de leden om de plek te bepalen van Maya Bolte op de kandidatenlijst. De stemgerechtigde leden van Leefbaar Alkmaar beslissen op de volgende ledenvergadering in september over de kandidatenlijst.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl