De hogescholen Inholland en IPabo hebben in het huidige schooljaar aanzienlijk meer studenten die een opleiding voor de zorg of het onderwijs volgen, en die stijgende trend lijkt zich voort te zetten. Vooral de lerarenopleiding is in trek, ziet de Vereniging Hogescholen volgens mediapartner NH Nieuws. Ook verpleegkunde is populair.

Bij de opleiding Verpleegkunde van Inholland Alkmaar en Amsterdam steeg het aantal inschrijvingen voor het jaar 2020/2021 met zo'n 8 procent ten opzichte van 2019/2020, en er zijn nu voor de deeltijd opleiding al 79 procent meer vooraanmeldingen dan in 2019. Ook andere hogescholen en universiteiten met zorgopleidingen genieten stijgende populariteit.

Ook de IPABO in Alkmaar merkt volgens woordvoerder Lotte Besteman meer enthousiasme. De coronacrisis heeft volgens haar de vitale beroepen onderstreept.

Volgens Boris Eustatia, directeur van studiekeuzeplatform Qompas, staat verpleegkunde voor het eerst in de Top 10. Bij het wetenschappelijk onderwijs stijgt de interesse voor psychobiologie en biofarmaceutische wetenschappen. Ook bij de eerste inventarisatie van kansrijke en minder kansrijke beroepen zag hij een duidelijke corona-trend in de sectoren zorg en onderwijs.

Maarten Wolbers, socioloog en gespecialiseerd in onderwijs. "Jongeren kiezen in tijden van crisis voor zekerheid en richten zich op de sectoren waar tekorten zijn en dus werkgelegenheid is. Ze zijn minder conjuctuurgevoelig. Vaste contracten worden eerder verstrekt en werknemers minder snel ontslagen. De coronacrisis is in die zin een geluk bij een ongeluk."

Toch zijn we er volgens Wolbers nog niet. De uitdaging ligt volgens hem in het vasthouden van de studenten. "Om dat te bereiken, moeten salarissen meegroeien met het bedrijfsleven en scholingsactiviteiten worden georganiseerd, zodat personeel zich levenslang kan blijven ontwikkelen."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl