Twee Alkmaarders (18) moesten maandag voor de rechter verschijnen: zij zouden een jaar geleden twee Jumbo-vestigingen in Haarlem en Alkmaar hebben overvallen, met grote gevolgen voor het personeel. "Schokkend, gewelddadig, ongeremd en brutaal", noemde de officier van justitie de daad. Mogelijk moeten ze naar de jeugdgevangenis. Mediapartner NH Nieuws volgt de zaak.

Op 4 april vorig jaar werd eerst een ramkraak gepleegd in de Haarlemse Schalkwijk. Het busje reed door een rolluik de passage binnen, dwars door de entreedeuren van de supermarkt. De auto miste op een haar na een medewerkster. "Dat was wel heftig", vertelde ze.

De maand daarna, op 20 mei, was de vestiging in de Alkmaarse Huiswaard aan de beurt. Personeel werd hardhandig gedwongen om de kluis open te maken. Channah had die avond haar eerste 'afsluitdienst'. Een klant filmde de traumatische ervaring, waar ze veel aan had. "Dankzij het filmpje wist ik dat ik dingen niet verzonnen had, of erger gemaakt in mijn hoofd."

Er is DNA aangetroffen op een pet die een van de daders verloor én op de plek waar ze met hun vluchtscooter crashten. Ze verloren daar ook de kassalade. Dit leidde naar de destijds minderjarige Alkmaarse jongens. Dit bleek vandaag tijdens de besloten zitting, waar ook de slachtoffers aanwezig waren.

Tegen één van de mannen eiste de officier dat hij onder intensieve begeleiding minimaal twee jaar naar een jeugdinrichting gaat en een jaar jeugddetentie krijgt. Hij zou beide overvallen hebben gepleegd en de vluchtscooter, waar ze op vandoor stoven in Alkmaar, hebben gestolen.

De andere verdachte, ook een 18-jarige Alkmaarder, wilde niet meewerken aan het onderzoek en krijgt als het aan het openbaar ministerie ligt anderhalf jaar jeugddetentie. Hij had nog een voorwaardelijke gevangenisstraf openstaan. De officier van justitie vindt ook dat ze een schadevergoeding van totaal ruim 12.000 euro moeten betalen aan de slachtoffers.

De officier van justitie is van mening dat verdachten veel geweld hebben gebruikt en er is gedreigd met voorwerp dat lijkt op een vuurwapen. "De slachtoffers zijn voor het leven getekend, het gevoel van veiligheid is weg", pleitte hij. Dit soort overvallen zorgen voor angst en onveiligheid in de samenleving, aldus de officier. "De verdachten tonen geen berouw voor hun daden en nemen geen verantwoordelijkheid." De officier van justitie noemde het zorgelijk dat zij nog maar zo jong zijn en al zulke heftige feiten plegen.
Pin It