Woningeigenaren in gemeente Alkmaar konden van januari tot maart meedoen aan een inkoopactie voor duurzame aanpassingen. Bij elkaar vroegen 828 deelnemers 871 offertes aan. Tot nu toe heeft dat geleid tot 212 opdrachten ter waarde van 525.349 euro, die jaarlijks totaal 60.000 euro aan energiekosten moeten gaan besparen. Huishoudens verdienen de kosten dus gemiddeld binnen negen jaar terug, terwijl ze een steentje bijdragen aan een beter milieu.

De inkoopactie is een van de projecten uit het Uitvoeringsprogramma Duurzaam Alkmaar van de gemeente. Maar of het echt scheelt is nog maar de vraag. Een deelnemer schreef de gemeente dat hij drie offertes kreeg die (véél) duurder uitvielen dan vergelijkbare aanbiedingen, in ieder geval zonder collectieve korting. De offertes voor zonnepanelen, warmtepomp en het isolatieglas waren volgens hem 17 en 29 en 171 (!) procent duurder, en daarbij had concurrerend glas een iets hogere isolatiewaarde.

Bovendien vond hij de andere twee offertes misleidend: "Bij de zonnepanelen wordt een besparing genoemd die ongeveer een factor twee te hoog is, bij de warmtepomp wordt een forse besparing gesuggereerd terwijl de totale kosten meestal toenemen", schreef hij aan de gemeente.

"Wij herkennen zeker een aantal zaken in deze brief, maar niet alles", reageerde de gemeente. "We stellen het zeer op prijs dat er zoveel interesse is voor de inkoopactie en dat deze bewoner wil helpen met deze berekeningen om de prijs zo scherp mogelijk te krijgen voor alle woningeigenaren. We nemen de brief dan ook zeer serieus. We hebben meneer uitgenodigd voor een gesprek en zullen zijn bevindingen meenemen in de evaluatie van de inkoopactie." (foto: Pixabay / Ulrike Leone)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl