Gemeente Alkmaar krijgt volgend jaar zo'n 10 miljoen euro extra van het Rijk voor de Wmo en jeugdzorg. Dat heeft wethouder Pieter Dijkman laten weten. De toezegging moet wel nog formeel vastgelegd worden tijdens de halfjaarlijkse circulaire in september, maar Dijkman houdt er alvast rekening mee in de Kadernota 2022-2025.

Vorige week liet het kabinet weten dat er 1,3 miljard extra voor gemeenten opzij wordt gezet voor 2022. Dit na aanhoudende druk van gemeenten omdat zij steeds hogere kosten hebben aan jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning. Daarvan is rond 8,5 miljoen voor gemeente Alkmaar. Eerder was al zo'n 1,5 miljoen toegezegd.

In 2015 droeg het Rijk de verantwoording over jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning af aan gemeenten, in de veronderstelling dat die het efficiƫnter en goedkoper konden. Er werd dan ook prompt op bezuinigd. Maar de realiteit was minder rooskleurig en per jaar stegen de kosten voor gemeente Alkmaar met zo'n 5 miljoen euro. Die stijging vlakt volgens Dijkman wel af, en ondanks corona kreeg hij de begroting voor 2021 rond, maar het wordt een steeds groter zorgenkindje.

Voor het geld moeten gemeenten wel blijven werken aan kostenbesparing. Wethouder Dijkman wil niet dat dit ten koste gaat van de hulpverlening. Het mes snijdt aan twee kanten bijvoorbeeld als meer jongeren thuis geholpen kunnen worden, in plaats van in een (dure) instelling. Datzelfde geldt als senioren langer thuis kunnen blijven wonen door aanpassingen in huis.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl