Het blijft één van de lastigste vraagstukken van de gemeente Alkmaar: wat te doen met de (overlast van de) meeuwen? Omdat de gevederde lawaaimakers beschermd worden door de wet is het direct aanpakken van de aantallen niet toegestaan. Ook het insmeren van de eieren met maisolie zodat deze niet uitkomen mag niet meer.

Een mogelijke oplossing is het aanwijzen van 'gedoogplekken' voor de meeuwen. Daken en/of terreinen die voor de vogels aantrekkelijk zijn waardoor ze andere plekken verlaten. Maar zo'n plek moet aan een aantal voorwaarden voldoen waarvan één een uitdaging op zich is. Om de meeuwen naar zo'n gedoogplek te laten verhuizen mag deze niet meer dan een kilometer verwijderd zijn van de huidige plek. En dat betekent dat een flink aantal gedoogplekken nog steeds in of vlakbij een woonwijk zal liggen.

Op dit moment wordt gewerkt aan het in kaart brengen van de overlastlocaties en het aantal meeuwen. Medio oktober moet het onderzoek zijn afgerond en kan er gekeken worden naar gedooglocaties.
Bekeken: 1567x