Al twee jaar wordt de traditionele kaasmarkt gemist. Door de corona-crisis kunnen de kaasdragers hun werk niet doen. Het al meer dan 400 jaar oude kaasdragersgilde werd in 1593 opgericht. Een exclusief gezelschap waar je voor wordt gevraagd. KunstNetTV maakte in 2017 een korte documentaire over het kaasmakersgilde en het Alkmaarse kaasdragerscarillon.

Het Alkmaarse kaasdragerscarillon werd eind jaren ‘60 in opdracht van Campina Melkunie gemaakt. Het was een cadeau bij de opening van het voormalige landbouwhuis aan de Helderseweg. Daar hing het carillon jarenlang bij de hoofdingang. Vanaf de bouw van het nieuwe Stadskantoor stond het tot 2002 boven de ingang van kaasfabriek ‘De Prinses’ in Ursem.

Het kaasdragerscarillon werd in 2005 door restaurateur Pieter Koorn, Boris Stiensma van Atelier Boris en kunstschilder Chris Duinmeijer vakkundig gerestaureerd. Een aantal kaasdragers van het kaasdragersgilde stonden model voor de kleine kaasdragertjes die elk uur op een melodie van het carillon in een vitrine rondlopen. Het heeft enige jaren geduurd voordat in 2016 met de plaatsing op het voorplein van het stationsgebouw een einde kwam aan de omzwervingen van het Alkmaarse kaasdragers carillon.

De KunstNetTV documentaire gaat in op de rol van de kaasvader, de verschillende vemen en de eeuwenoude tradities van het gilde. Verder zijn er unieke filmbeelden te zien van de restauratie en plaatsing van het kaasdragerscarillon. Kaasvader Willem Borst hoopt dat er in september dit jaar nog een paar kaasmarkten gehouden kunnen worden. KunstNetTV geeft alvast een voorproefje van deze Alkmaarse traditie. KunstNetTV is dagelijks om tien uur te zien op het TV kanaal van Streekstad Centraal.
Bekeken: 2371x