Van diverse kanten heeft PvdA Alkmaar signalen ontvangen dat er in de Eilandspolder regelmatig overlast is op het water. Vanaf de namiddag varen er boten met tot wel 30 mensen vanuit Graft en De Rijp het natuurgebied in, uitgerust met kratten bier, sterke drank en luide muziek. ’s Nachts zijn aan het water regelmatig dreunende muziek en geschreeuw te horen. Bewoners die er wat van zeggen worden soms uitgescholden of in hun eigen tuin benaderd. Dit wordt als zeer intimiderend ervaren. De PvdA vraagt het college om actie.

De overlast treft niet alleen bewoners aan het water, maar ook dieren die in het natuurgebied leven. Er wordt ook te hard gevaren, wat schade kan opleveren aan kwetsbare veenoevers en nesten. "Klachten bij politie en/of handhaving hebben tot nu toe onvoldoende tot verbetering geleid", stelt raadslid Gijsbert van Iterson Scholten. "Ook op vele andere openbare wateren in onze gemeente is sprake van overlast van geluid en te snel varende boten."

Van Iterson Scholten vraagt burgemeester Emile Roemer om diverse maatregelen. Hij ziet graag handhaving 's avonds en 's nachts, focus op snelle jetski's en maatregelen zoals een verbod op versterkte muziek of wellicht een vaarverbod vanaf zonsondergang.

Het PvdA-raadslid realiseert zich dat de overlast deels komt door gebrek aan alternatief vermaak, en dat dit nu langzaam kan afnemen. Nu steeds meer mogelijk wordt, wil hij graag dat de gemeente actief inzet op jongerenwerk en activiteiten in de dorpen, en daar ook geld voor vrijmaakt. (foto: VisioPic)
Pin It