Het voormalige AZC aan de Robonsbosweg in Alkmaar zal niet heropend worden. Dat heeft het college deze week besloten. Met name het financiële risico is volgens wethouder Paul Verbruggen onaanvaardbaar. Daarnaast zou de opvang van 250 tot 300 asielzoekers veel problemen opleveren wat betreft het vinden van personeel, en zou er in de regio huisvesting gezocht moeten worden terwijl er al hoge woningnood is.

Begin januari kreeg gemeente Alkmaar van het Centraal Orgaan Asielzoekersopvang (COA) een brandbrief met het dringende verzoek om het oude AZC aan de Robonsbosweg weer beschikbaar te stellen, voor de opvang van 250 tot 300 asielzoekers met verblijfsstatus. De gemeente zat niet te springen en stelde voorwaarden. Eén daarvan was dat er voor de zomer duidelijkheid moest zijn over de hele kwestie. Die kwam er niet.

"De situatie is te complex om op het verzoek in te gaan en de gemeente loopt een té groot financieel risico", legt Verbruggen uit. De wethouder speculeert dat het uitblijven van duidelijkheid iets te maken kan hebben met de demissionaire status van het kabinet.
Pin It
Bekeken: 2036x
https://ee.itk.ac.id/data/