De boerenorganisatie LTO vindt dat het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier slecht anticipeerde op de stortbui van vrijdag. De LTO heeft hier maandag (vandaag) een gesprek over met het waterschap. LTO Noord-bestuurder Martijn van den Berg zei tegen mediapartner NH nieuws: "Mijns inziens hebben ze een 24/7 job en dan moeten ze wel even aanpoten". Ook de het slecht bereikbare noodnummer komt ter sprake.

Vrijdag viel in de regio Alkmaar meer dan 80 mm regen in anderhalf uur tijd. Dat is meer dan normaal in heel juni. Volgens Van den Berg was de stortbui in sommige gebieden een 'megaprobleem'. "Ik heb zelden meegemaakt dat het zo hard ging. Alle sloten liepen vol en het water kan niet weg, dus alles staat onder water."

Van den Berg kreeg veel berichten van boeren die het waterschap nalatigheid verwijten. De wateroverlast had volgens hen kunnen worden voorkomen met het eerder openen van waterbergingen en aanzetten van de gemalen. "Ze hadden er beter op kunnen anticiperen, ze hadden iets eerder de sloten kunnen leegtrekken. Ze hadden ergens op kunnen voorsorteren."

Volgens Van den Berg zegt het HHNK dat niet gedaan te hebben, omdat er het land te droog dan zou worden als er toch weinig of geen regen viel. Het waterschap had al aangegeven dat het eerder in de week nog water de polders in liet stromen vanwege droogte. En ook dat pas een paar uur voor de stortbui duidelijk werd dat er geen '20 mm regen maar ruim 100 mm regen zou vallen'. "Daar is niets tegen opgewassen", zei voorzitter Siem Jan Schenk.

Ook de gebrekkige bereikbaarheid van het HHNK-noodnummer komt tijdens de evaluatie vandaag ter sprake. Van den Berg tegen NH had zelf ook gebeld. "Ik moet nog steeds teruggebeld worden". Hij hoopt dat de bereikbaarheid en de communicatie tussen de twee organisaties verbeterd kunnen worden.

Op dit moment is het alle hens aan dek bij het waterschap. Ook noodpompen draaien. Van het weekend was er ook regen, en er komt nog meer.  Van den Berg: "Ik zag in het weerbericht dat er weer heel wat water aankomt. Ik hoop dat het meevalt, want daar zitten we niet op te wachten."
Pin It
Bekeken: 2483x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/