00:00
55
00:00


Door het noodweer vorige week en de gemalen die daarna op volle kracht hebben gepompt, is het water in de sloten in en rond Alkmaar erg troebel geworden. Dit heeft gevolgen voor het zuurstofgehalte in het water: dat is erg laag. Vissen hebben het daardoor benauwd en happen naar adem aan het oppervlak. Van een grote vissterfte is geen sprake, maar dat dat kan gebeuren is nog niet uitgesloten.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier maakt zich zorgen, maar kan er weinig tegen doen, vertellen ze aan mediapartner NH Nieuws. "We hopen dat nu de gemalen weer op normale kracht draaien de algen gaan groeien en er weer meer zuurstof in het water komt. De natuur zal dit zelf moeten herstellen." Maar zeker is hoogheemraad Klazien Hartog daarover niet. "Het kan de goede kant op gaan, maar ook niet."

Het hoogheemraadschap houdt de situatie de komende dagen scherp in de gaten en vraagt inwoners van de regio Alkmaar het calamiteitennummer 0800-1430 te bellen, wanneer zij ergens veel dode vissen zien.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl