Tijdens de grote storing bij Testen voor Toegang van afgelopen weekend heeft niemand onterecht een negatieve coronatestuitslag gekregen. Wel hebben medewerkers sommige uitslagen een dag later alsnog gegeven en stond daar de verkeerde datum op. Dat zegt een woordvoerder van de organisatie tegen mediapartner NH Nieuws. Hij erkent dat er fouten zijn gemaakt. Voor komend weekend is er weer veel animo voor testen.

Verslaggever Maaike Polder van NH Nieuws deed op vrijdagochtend 25 juni een coronatest bij een centrum in Alkmaar, maar kreeg die dag géén mailtje met de uitslag. Daarop ging ze op zaterdagmiddag 26 juni verhaal halen en kreeg ze , maar ook anderen in Nederland, alsnog een negatief testbewijs toegestuurd, met de datum van zaterdag (zie foto hierboven).

"Op de vrijdag dat jij je hebt laten testen zijn er bij die locatie in Alkmaar zo'n vijfhonderd mensen geweest en niemand werd positief getest op corona. Daardoor wisten de medewerkers zaterdag dat jij sowieso een negatieve uitslag gekregen had moeten hebben", legt woordvoerder Jasper Janssen uit, na navraag te hebben gedaan. Janssen is van Stichting Open Nederland, die achter Testen voor Toegang zit.

Normaal kunnen testuitslagen maar één keer worden toegestuurd, maar Testen voor Toegang heeft - naar eigen zeggen in verband met de storing en paniek onder wachtende mensen - op zaterdag iets in de software aangepast. Daardoor konden medewerkers van de testlocatie oudere uitslagen opnieuw versturen.

Janssen benadrukt dat er echt niemand een negatieve testuitslag heeft gehad die niet ook daadwerkelijk (eerder) negatief is getest. Voor de komende dagen is er volgens Janssen al veel animo voor testen. Morgen brengen zij daar cijfers over naar buiten. Maar hoe zorgt Testen voor Toegang ervoor dat zo'n grote storing niet nogmaals gebeurt? "We doen deze week een aantal systeemtesten. Zo zijn we beter voorbereid als er weer grote online drukte is. Ook is de testcapaciteit vergoot: er zijn langere openingstijden."
Pin It
Bekeken: 2219x
https://ee.itk.ac.id/data/