De Nederlandse Kermisbond maakt zich grote zorgen nadat bekend werd dat 102 mensen besmet zijn geraakt met het coronavirus tijdens het kermisweekend in Heiloo. Volgens de bond worden in heel Nederland al kermissen afgelast. Dat terwijl de besmettingen plaatsvonden in de horeca. "Het gaat fout bij de horeca, niet bij ons", benadrukt bestuurslid Karin Blokker tegen mediapartner NH Nieuws.

De opbouw van de kermis in Oudorp (Alkmaar) is in volle gang, maar het nieuws dat Heiloo achteraf een coronabrandhaard is geweest, dreunt nog na. Kermisexploitant Piet van den Berg wil benadrukken dat er een verschil is tussen de natte kermis (horeca) en de droge kermis (de attracties). "In de media hebben ze het steeds over de kermis, maar de attracties stonden kilometers verderop. De besmettingen zijn opgelopen in de cafés, maar daar lezen mensen en zelfs gemeentes overheen."

Karin Blokker van de Nederlandse Kermisbond erkent dat horeca en de draaikermis van oudsher onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Maar de kermissen kunnen volgens haar ook los van de cafés worden georganiseerd. "Het is heel vervelend dat het fout gaat bij de horeca, maar dat betekent niet dat wij niet kunnen draaien."

Blokker wil benadrukken dat mensen met een gerust hart naar de kermis kunnen gaan. "We hebben vorig jaar 150 kermissen georganiseerd en er zijn toen geen besmettingshaarden of coronauitbraken geconstateerd. We hebben 150 keer bewezen dat het veilig is. Hoe veilig kun je het verder nog maken?"

Uit bron- en contactonderzoek van de GGD is gebleken dat de besmettingen inderdaad zijn opgelopen in de cafés in Heiloo. Volgens sommige bezoekers die met NH Nieuws spraken, bleek dat de regels niet al te nauw werden nageleefd. De organisator van het feest benadrukt dat er wel degelijk gecontroleerd is, maar dat er makkelijk gefraudeerd kon worden met het Testen voor Toegang systeem.

Dat de kermis nu als zondebok wordt gezien, heeft volgens Blokker grote gevolgen. Er zijn volgens haar in heel Nederland al gemeentes die de vergunning intrekken of twijfelen of de kermis wel door moet gaan. "In Harlingen en Wijk bij Duurstede is de boel al afgezegd en ook in Opmeer was er onduidelijkheid. Gelukkig heeft de burgemeester daar uiteindelijk groen licht gegeven."

Voor de kermisexploitanten is het een bittere pil. "Als we allemaal weer stil moeten staan net als vorig jaar dan staan er duizend gezinnen brodeloos aan de kant", aldus exploitant Van den Berg. "Mensen die denken dat we door de overheid volledig worden gecompenseerd hebben het mis. Het is overleven voor ons."
Pin It
Bekeken: 1828x
https://jdih.dprd.bulelengkab.go.id/slot-gacor-online/ https://e-learninggender.kemenpppa.go.id/slot-gacor-online/ http://elibrary.pipmakassar.ac.id/demo-pg-soft/ http://admperpus.jogjakota.go.id/slot-demo/ https://inlis.pacitankab.go.id/slot-online-gacor/ http://fastekkln.kemenkopmk.go.id/slot-online-gacor/ http://skp.bkpsdm.ketapangkab.go.id/live-draw-hk/ https://perpustakaan.wicida.ac.id/demo-pg-soft/ http://inlis.lamongankab.go.id/slot-demo/ https://jdih.boltimkab.go.id/toto-macau/ https://perpusda.sukoharjokab.go.id/slot-demo/ https://simkerma.polinema.ac.id/demo-slot/ https://bakesbangpol.situbondokab.go.id/slot-demo-pragmatic/ http://e-perpustakaan.kemendesa.go.id/live-sgp/ http://inlislite.pustaka.sumbarprov.go.id/slot-demo/ https://pabukon.purwakartakab.go.id/slot-gacor/ http://inlislite.palembang.go.id/live-sgp/ http://sipmk.kemenkopmk.go.id/slot-gacor/ https://sikomik.mojokertokab.go.id/slot-gacor-terpercaya/ https://perpus.oganilirkab.go.id/assets/demo-pg-soft/ https://jdih-dprd.murungrayakab.go.id/slot-demo-pragmatic/ https://jdih.boltimkab.go.id/slot-demo-pragmatic/ http://inlislite.palembang.go.id/rtp-live-slot/ https://jdih.boltimkab.go.id/slot-gacor/ https://silakanmas.disdukcapil.magelangkota.go.id/ikm_download/slot-demo/ https://oconnellstbistro.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live-slot/