00:00
55
00:00


Ze ruilt, stekt en met haar groene vingers is ze ook een soort plantendokter. Jolanda de Koning runt een plantenopvang in Alkmaar. "Een uit de hand gelopen hobby." Haar woonkamer staat vol met 'groene vrienden'. Afdankertjes kunnen bij 'Jo de Groene Koning' rekenen op een tweede leven. En niet zelden wordt de vorige eigenaar later verrast met een gezonde stek.

Zo had een vriendin een koraalcactus rhipsalis. "Op gegeven moment kwamen er mieren in en dat vond ze vreselijk. Die plant heb ik toen in huis gehaald, verpot en er stekken vanaf gehaald. Die heeft zij nu en de volwassen plant hangt bij mij. En zo gaat het met alle planten. Ik vind het gewoon heel leuk om ze door te geven." Met haar groene vingers is ze een soort plantendokter en geeft ze advies. "Ze noemen me ook wel de plantengoeroe," vertelt ze tegen mediapartner NH Nieuws.

Veel mensen kunnen wel wat hulp gebruiken bij de verzorging van hun planten", zegt Jolanda. "Sommigen nemen een plant omdat deze past bij het interieur, maar ze kijken niet of een ruimte wel geschikt is voor die plant. Planten hebben zo hun eigen wensen en voorkeuren, daarom staan ze bij mij gegroepeerd."
"Zielige plantjes opkalefateren, dat doe ik het liefst. Dan heb ik eerst alleen een stengeltje en groeit er toch nog wat uit." Ook organiseert ze ruildagen. Een keer in de maand en allemaal op vrijwillige basis. Sommige van haar 'groene vrienden' heeft ze ook gewoon gekregen.

Van jongs af aan zat Jolanda al met haar vingers in de aarde. "Ik heb het van mijn opa en oma. Die hadden een tuintje met groente en aardbeien. Mijn grote droom is altijd nog om een eigen tuin te hebben." Die tuin heeft ze nog niet, maar de plantenopvang breidt uit. In samenwerking met de Alkmaarse campagne Geveltuinen mag ze gebruik maken van een grote glazen keet bij HAL25. Ook mensen die mee willen doen aan de geveltuintjesactie kunnen de komende tijd in de groene keet van Jolanda terecht voor advies.


SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl