Cassandra van der Hoek en Wim van Helden waren druk bezig met de renovatie van hun huis en de achtertuin. Bij het verwijderen van een oude boom stuitten ze op een oude beerput, waar uiteindelijk door Erfgoed Alkmaar allerlei vondsten naar boven dit tot wel 400 jaar oud waren.

In mei vonden Cassandra en Wim tijdens het afgraven van hun tuin al een 20e eeuwse septic tank en een grote waterkelder, voordat ze een heleboel scherven en andersoortig gebruiksgoed troffen. Toen ze een 30 jaar oude boom weghaalden stuitten ze op een bakstenen gewelf, dat prompt deels afbrokkelde. De gemeentelijke bouwhistoricus Odwin Ralling was erbij en schakelde de archeologen van Erfgoed Alkmaar in.

In juni werd gestart met verkennend onderzoek. "We ontdekten al snel dat het een hele klus zou worden", schrijft archeoloog Rob Roedema op erfgoedalkmaar.nl. Er zat veel puin in de beerput en er zat veel grondwater in. Tussen het meer recente puin zat van alles, zelfs een driewielertje.

Even werd gevreesd dat al het mooie al weg was gehaald. Toen werd een intacte beerlaag tot 3 meter diep, maar daar zat weinig van waarde in. "Direct onder een houten balk, tussen de koker en de beerput, was het wel raak. Daar kwam het vondstmateriaal tevoorschijn!", aldus Roedema. Hij benoemt een serie glazen met een zware voet, een geplooide kelk en bolle wijnflessen, afkomstig uit de mid-18e eeuw. Toen er materiaal uit de koker viel vonden de archeologen een fles uit rond 1850 en een nog gave porseleinen pijp met afbeelding van een paard.

Dieper kwamen er 17e eeuwse materialen tevoorschijn. " Uit de periode rond 1640/1650 kwam onder meer een steengoed pispot naar boven en een bord met slibwerk rand, maar ook een nog complete Delftsblauwe kom met Chinees overgangsdecor", vervolgt Roedema. Nog dieper troffen ze een majolica bord uit rond 1625, incomplete borden en kookpotjes, en een aantal pijpenkopjes uit circa 1620 tot 1640.

Opmerkelijk is dat veel van de oude vondsten relatief in slechte staat zijn en er niets van voor 1620 werd gevonden. De bewoners moesten gezien historische materiaal en de grootte van het huis, gebouwd circa 1570, welgesteld zijn geweest. Vermoedelijk is eeuwen geleden al eens een opschoning geweest. En duidelijk is ook dat de beerput na de mid-19e eeuw ruim 150 jaar niet is gebruikt.

Uit historische materialen van Cassandra en Wim werd nog meer duidelijk. Roedema op erfgoedalkmaar.nl: "Vanaf 1592 tot zeker 1624 heette het pand ‘Die Roo Molen’ of De rode Molen, terwijl in 1644 en ook later hetzelfde pand ‘t Vergulde Ancker werd genoemd."
Pin It
Bekeken: 1573x
https://ee.itk.ac.id/data/