Alkmaarder P.H. is schuldig verklaard aan de gewapende overval op Snackbar De Mare op 15 maart. Hij krijgt 24 maanden celstraf, waarvan 14 onvoorwaardelijk. Mocht hij daarna binnen twee jaar weer over de schreef gaan, moet hij de andere 10 maanden afmaken. Bovendien moet hij meewerken aan onder andere reclassering en behandeling. De buit was slechts zo'n 50 euro, maar de rechter laat de impact van de overval zwaar wegen.

Op 15 maart kwam de 21-jarige P.H., onder invloed van cocaïne, de snackbar binnen. Dreigend met een mes eiste hij geld van een medewerker. Die vluchtte via de achterzijde de snackbar uit en H. deed een greep in de kassa. Met ongeveer 50 euro rende hij weg. Een andere medewerker en een omstander achtervolgden hem, maar hij hield hen op afstand door meermalen met zijn mes te zwaaien.

De advocaat van P.H. pleitte voor toepassing van het jeugdstrafrecht, ondanks dat zijn cliënt 21 jaar oud was. Hij vroeg om celstraf gelijk aan de periode dat de Alkmaarder in voorarrest zat, plus een taakstraf. Zijn cliënt zou al "behoorlijk wat stappen" hebben gezet om zijn leven op orde te krijgen en celstraf zou zijn herstelproces in de weg zitten. Voordat hij in de ziektewet belandde, had hij zijn mbo4 opleiding afgerond en werk gevonden.

Op advies van de reclassering beschouwde de rechter P.H. evengoed als volwassene en legde 14 maanden onvoorwaardelijke celstraf op (minus voorarrest). Daarna moet hij tijdens zijn proefperiode van twee kaar meewerken aan reclassering, ambulante behandeling, drugscontroles en wanneer nodig geacht ook aan begeleid wonen of maatschappelijke opvang.
Bekeken: 2021x