Dinsdagavond hebben Alkmaarse volkstuinders geprotesteerd tegen het verkeersplan rond het PEN-dorp. Voor de nieuwbouwplannen wil de gemeente de Helderseweg omleggen en de ontsluiting van de buurt dwars door Tuincomplex De Rekere leggen. Het ludieke protest werd gehouden bij gebouw De Letterbak aan de Edisonweg, waar de gemeente nu tijdens coronatijd vergadert.

De raadscommissie Ruimte buigt zich over de plannen om op de locatie van het PEN-dorp meer dan 500 woningen te bouwen. Dat vinden de volkstuinders geen prima. Het probleem is de voorkeur voor noordelijke aansluiting op een verlegde Helderseweg. Zo komt er een tweedeling van het complex en volgens de protesteerders onderschat de gemeente de overlast van het verkeer.

De volkstuinders en de Federatie Amateurtuindersverenigingen Alkmaar kregen toevallig een paar dagen voor het protest steun van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Van het voorjaar had de federatie een aanvraag ingediend om de Alkmaarse amateurtuincomplexen tot immaterieel erfgoed te verheffen, en kort geleden gaf het Kenniscentrum goedkeuring. De status zou bescherming moeten bieden tegen de plannen voor de gehekelde ontsluiting.

De lokale tuindersfederatie geeft zelf de voorkeur aan een ontsluiting op de Helderseweg zoals die nu ligt. Een parallelweg langs de N9 zou ook mooi zijn, maar dat is een dure oplossing. (foto's: Marco Schilpp

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl