De allereerste spaarpaal van Nederland was in 2018 te vinden in Helmond. Het succes ervan leidde tot een tournee door Brabant en dat inspireerde ook de provincie Noord-Holland. Die trok na een eerste test in Sint Maarten prompt 90.000 euro uit voor negen palen in Noord-Holland.

Een spaarpaal is een tijdelijke snelheidsmeter die automobilisten beloont in plaats van straft. Wanneer zij zich aan de snelheid houden worden ze beloond met een klein bedrag dat op de paal getoond wordt. Dat door de gemeente te bepalen bedrag gaat vervolgens niet naar de automobilist zelf maar naar de wijk waarin de paal staat. Zo kan er over een periode van vier weken een behoorlijk bedrag worden opgehaald voor bijvoorbeeld het opknappen van speelplaatsen of het inrichten van schoolzones.

In Sint Maarten bleek dit een flink succes.  In vier weken tijd werd 2.200 euro bij elkaar gespaard voor buitensporttoestellen. Maar dat is niet het enige voordeel van de spaarpalen. Doordat de bestuurders zich bewust worden van de maximale snelheid, bleken er in de eerste week al 25 procent minder hardrijders langs de paal te rijden.

Ook onze regio kan zich op gaan maken voor de komst van de spaarpalen. Alkmaar, Bergen en Langedijk krijgen nog dit jaar een eigen spaarpaal. De exacte locaties zijn nog niet bekend.
Pin It