Maandagavond werd een extra raadsvergadering gehouden over de opvang van 450 statushouders in het oude AZC De Vluchthoef aan de Picassolaan in Alkmaar. Daar kwam nog niets concreets uit naar voren. Het college van B&W kan vanavond pas een update geven over onderhandelingen met het COA, waardoor de vergadering 'meer over emotie dan over inhoud' zou zijn gegaan.

Coalitiepartijen VVD, CDA en D66 zijn niet per definitie tegen opvang, maar willen dan wel dat de provincie en het Rijk met toezeggingen over woningbouw komen. Het lijkt erop dat alleen OPA pertinent tegen is.

Volgens Hans Hermes, een omwonende die spreektijd nam, zouden veel buurtbewoners zich door de Alkmaarse politiek bedrogen voelen als het oude AZC aan de Picassolaan heropent. Volgens hem kampte de wijk in het verleden met veel problemen, waaronder steekincidenten. Dit is "niet allemaal te wijten aan vluchtelingen maar het gebeurde er wel."

Bovendien, zo stelde hij, zou  het complex voor miljoenen moeten worden gerenoveerd, terwijl er aan de Robonsbosweg een moderne opvang bijna klaar voor hergebruik is. Hermes pleitte ervoor om De Vluchthoef om te bouwen tot een complex met starterswoningen.

Robert de Witte sprak namens 'Alkmaar Kan Het' en 'We Promise To'. De organisaties zijn voor opvang. Hij bestempelde het verloop van de eerste vergadering over de opvang van 450 statushouders als 'beschamend'. "Degene die dit heeft verzonnen, voelde zich vast heel slim. Gefeliciteerd", zei De Witte en hij kondigde aan dat de twee organisaties bij het AZC klaar zouden staan met bloemen en welkomstbordjes.

Ook kondigde Robert de Witte kondigde een demonstratie aan onder de noemer 'Refugees welcome'. Donderdag met steun van het Actiefonds een protestmars gehouden vanaf het Waagplein naar het AZC aan de Picassolaan. (foto: Google)
Pin It