De 19-jarige Ali G. uit Alkmaar krijgt een geheel voorwaardelijke taakstraf van 80 uur, omdat hij op 4 december 2019 een politieauto openbrak en spullen wegnam. Dat meldt het NHD. De jongeman bekende schuld en noemde de actie 'dom' en 'heel impulsief'. Hij komt er mild vanaf omdat hij en zijn handlanger even later werden beschoten door een politieagent. Hiervoor is de agent niet vervolgd ondanks dat de noodzaak niet was aangetoond.

Ali G. en zijn vriend hadden in winkelcentrum De Mare een broodje gegeten en liepen daarna langs de onbeheerde politieauto. G. zei dat zijn maat op het idee kwam om spullen uit de wagen te stelen. Het zou ze zijn gaan om spanning, kattenkwaad en stoerdoenerij. G. verklaarde zelf op de uitkijk hebben gestaan, terwijl zijn vriend een raam insloeg en een politiejas en een steekwerend vest greep. Toen een agent ze betrapte sloegen ze op de vlucht, en lieten ze de spullen achter toen ze 'stop politie' en 'stop of ik schiet' hoorden.

De agent verklaarde iets heel anders. Hij zei dat hij tijdens de achtervolging in een worsteling verwikkeld raakte, en dat een van de twee jongens zijn dienstwapen probeerde te grijpen. Toen ze daarna vluchtten en zijn bevelen negeerden, schoot de agent vijf keer op hen.

De beschieting heeft Ali G. flink aangegrepen. Hij blikte in de rechtszaal met tranen in de ogen en trillende stem terug op de autokraak en de schoten. Hij zei niet te weten wat de agent bezielde en noemde zijn verklaring een 'lulverhaal'. Hij zei ook niet meer om te gaan met de andere verdachte, die nog terecht moet staan.

Agenten zijn hier alleen bevoegd om te schieten tijdens noodweer en specifieke situaties met gevaarlijke verdachten. Daarvan was volgens intern onderzoek geen sprake. Het OM besloot niet te vervolgen omdat niemand gewond raakte en de politie intern disciplinaire maatregelen nam.
Pin It