Zowel de Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA) als de na de breuk overgebleven kerncoalitie van VVD, CDA en D66 gaan niet samen verder al meerderhedscoalitie. "Met vertegenwoordigers van de OPA fractie is gesproken over deze opties. Dit verliep in een goede, en constructieve sfeer.", zo is in de verklaring van de kerncoalitie te lezen.

Dat er uiteindelijk toch voor is gekozen om toch niet gezamenlijk door te gaan ligt in de wens van OPA om dan ook een wethouder te leveren. Dat zag de kernocoalitie niet zitten "Het is een kilo verantwoordelijkheid en een onsje zeggenschap", laat OPA in hun persbericht weten.

De kerncoalitie overweegt de inzet van een vierde "eventueel onpartijdige vak-wethouder aan de raad voor te dragen", zodat de werkzaamheden gespreid kunnen worden over meer collegeleden.

Dat de 'politieke paringsdans' op dit moment nog niet geleid heeft tot een meerderheidscoalatie zien geen van de betrokken partijen als probleem. In beide verklaring wordt de positieve sfeer waarin de gesprekken blijkbaar zijn verlopen geroemd. Tot laat de kerncoalitie weten dat er vertrouwen is in de, wat OPA noemt, "actief constructieve oppositie" die gevoerd zal worden.
Pin It