KNNV Alkmaar-Den Helder en IVN Noord-Kennemerland organiseren woensdag 29 september een natuur- en vogellezing in het Alkmaarse wijkcentrum Overdie over de Oostelijke Rhodopen in Bulgarije en de rivierdelta's in Griekenland. De lezing wordt gegeven door Marinco Lefevere en Klaas Bart, leden van Vogelwerkgroep Tringa en VWA.

In september 2015 maakten Lefevere en Bart een vogelreis naar de Oostelijke Rhodopen, die onderdeel zijn van een verwilderingsproject. Het bijzondere gebied heeft afwisselend beboste berggebieden en open vlaktes. Rivieren meanderen door natte graslanden en wilgen struwelen. Kleinschalige landbouw wordt afgewisseld met extensieve veeteelt. De fora en fauna zijn uniek. Orchideeën bloeien in de velden, de veldleeuwerik zingt jubelend zijn lied, gadegeslagen door een overvliegende gier.

Daarna ging de reis door naar de kustgebieden van Griekenland bezocht. Deze gebieden zijn grotendeels in gecultiveerd. Lefevere en Bart bezochten onder andere een aantal landbouwgebieden en vrijwel ongerepte en beschermde delta's. Hier zagen ze onder andere reuzensterns schreeuwend terugkeren naar het vaste land na hun vistocht op zee. Via de bergen, waar het duo Keizerarenden zag rondcirkelen reden ze naar de Zwarte Zee, met zijn vele roofvogels en zwarte ooievaars, maar in een moerasgebiedje ook Steltkluten, de Zwarte Ibis en Breedbekstrandloper.

De lezing begint om 20:00 uur. Voor toegang is bewijs nodig van coronavaccinatie, voormalige besmetting of een recente negatieve testuitslag. Meer op alkmaar-denhelder.knnv.nl.
Pin It