Meerdere omwonenden en ondernemers in de Achterstraat in Alkmaar hebben laten weten dat zij zich al langer zorgen maakten over de geldautomaat in hun straat. Afgelopen vrijdag vond daar een flinke plofkraak plaats. Naar aanleiding van vragen heeft burgemeester Anja Schouten laten weten dat de gemeente daar een omgevingsvergunning voor heeft afgegeven.

Bij een dergelijke vergunning hoeft geen risico-analyse te worden gemaakt en dat is dan ook niet gebeurd. En dat is opvallend omdat  banken juist geldautomaten uit de straten weghalen wegens plofkraakgevaar. Daarbij gaat het dan om van buiten bereikbare automaten, die in de Achterstraat was inpandig, dus binnen geplaatst.

Wel wordt uitgezocht of dit in de toekomst anders moet, aldus Schouten tegen mediapartner NH Nieuws. "Wij vragen onszelf af hoe het bij dit soort automaten juridisch geregeld is en wat er in de toekomst van ons wordt gevraagd." Volgens de burgemeester vergen antwoorden op deze vragen 'echt nog wat meer onderzoek'.

Of er vanwege de verleende vergunning schade op de gemeente kan worden verhaald, kan Schouten nog niet zeggen: "Of dit ons blaam treft weet ik op dit moment niet." Hierbij is ook het strafrechtelijke onderzoek van de politie van belang, vertelt ze. Dit is nog niet afgerond.

Maar, zegt de burgemeester, de dader is uiteindelijk verantwoordelijk voor de kosten die gemaakt moeten worden voor restauraties van de getroffen panden. "Uiteindelijk is er straks hopelijk een verdachte en later een dader. Daar moeten we vooral zijn, die heeft de schade aangericht."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl