Aan de Laat in Alkmaar worden de komende paar jaar veel nieuwe woningen gerealiseerd, met name in de oude V&D en de Primark. Ook direct tegenover de oude V&D worden appartementen gebouwd. Omwonenden maken zich volgens de OPA-fractie zorgen over de stijgende parkeerdruk en vraagt het college in raadsvragen om voorzorgsmaatregelen. Ook stelt OPA voor een prieel met kerkbankjes en veel groen bij de oude Primark, dat doet herinneren aan de in 1985 gesloopte Dominicuskerk.

OPA is blij met de komst van de woningen, maar deelt de zorgen van de omwonenden over de parkeerdruk. "Omdat deze niet door de ontwikkelaars zelf hoeft te worden opgelost. De nieuwe bewoners daar zullen tussen, in en om de Oudegracht en het Melcoterrein gaan parkeren. En secundair in de garages", aldus fractievoorzitter Victor Kloos.

In ieder geval voor de bewoners van het oude Primark-pand denkt Kloos aan een parkeergarage op de begane grond, aan de achterzijde. Wellicht kan er aan in het oude V&D pand aan de zijde Oudegracht ook een parkeergarage worden ingericht, maar anders moeten de bewoners maar parkeren in een openbare garage. Die liggen niet bepaald om de hoek, realiseert fractieleider Kloos zich. "OPA vindt het echter wel een 'te verkopen’ idee, omdat in eerste instantie de ontwikkelaar en daarna de toekomstige bewoners vanaf het begin weten waar zij aan toe zijn."

"Het OPA-voorstel klinkt leuk maar zonder extra plekken wordt dat niets", reageerde raadslid Gosse Postma al op de publicatie van Alkmaar Centraal. "Namens het CDA Alkmaar heb voorgesteld de Singelgarage te verdubbelen om de extra toekomstige bewoners in de gehele binnenstad van een parkeerplaats te voorzien."

OPA pleit er ook voor om bij de Primark op de begane grond een Dominicus-prieel te maken met veel groen en oude kerkbankjes. "In het Dominicus-prieel kan ook duidelijk aandacht worden gegeven aan hoe de vroegere Dominicuskerk er uit zag", oppert Victor Kloos. Het prieel kan eventueel 's avonds worden afgesloten of worden geëxploiteerd door ondernemers.
Pin It