De 39-jarige Franciscus S. uit Alkmaar is schuldig verklaard aan oplichting van 20 grondkopers over een periode van ruim 2,5 jaar. Hij krijgt zes maanden celstraf, de lengte van zijn voorarrest. Daarnaast krijgt S. 240 uur taakstraf en moet hij totaal 230.000 euro terugbetalen aan de slachtoffers. In dezelfde zaak stond 39-jarige Glenn van der H. uit Amstelveen terecht. Volgens de rechter suggereren 'meerdere WhatsAppberichten' dat Van der H. kon weten dat hij bijdroeg, maar is er onvoldoende bewijs voor veroordeling.

Het OM eiste drie jaar tegen S., één jaar cel tegen Van der H., en een totale schadevergoeding van 320.000 euro. Niet alle zaken werden door de rechter bewezen geacht. Daarnaast valt de straf wat lager uit dan gangbaar, omdat de rechtszaak alweer stamt uit 2016. Bovendien droeg S. zeven maanden een elektronische enkelband en kan hij de schadevergoeding niet gaan afbetalen als hij in de cel zit.

S. deed zich van 1 mei 2014 tot en met 19 december 2016 voor als medewerker van een gerenommeerd vastgoedbedrijf. Op die manier verkocht hij stukken grond, die hij niet bezat of die niet eens bestonden. Vooral oudere mensen werden slachtoffer. De zaak kwam op gang toen een oplettende dochter onraad rook. Haar bejaarde vader zou grond hebben gekocht, en die had S. tegen winst doorverkocht. Haar vader moest het aankoopbedrag overmaken en dan kreeg hij het geld daarna met de winst erbij terug.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl