De twee jongens van 17 en 19 jaar uit Alkmaar die twee weken geleden zijn gearresteerd in Duitsland zijn broers van elkaar. Zij wilden daar volgens justitie voor bijna een miljoen euro aan crystal meth en xtc-pillen smokkelen, samen met een jongen van slechts 15 jaar oud. Ook hij is nog steeds verdachte, maar wel thuis bij zijn ouders.

Dit bevestigt de Duitse hoofdofficier van justitie Johannes Hoppmann tegen mediapartner NH Nieuws na vragen over de zaak. Hij zegt niet inhoudelijk in te kunnen gaan op het onderzoek naar de vermeende drugssmokkel, maar wilde wel iets vertellen over de mogelijke bestraffing.

Op dinsdag 21 september hield de Duitse politie op de Bundesautobahn 40 over de grens bij Venlo een grootschalige autocontrole. Achterin bij drie Alkmaarse tieners vonden zij dozen vol harddrugs. Het zou gaan om 11,5 kilo xtc-pillen, 10 kilo crystal meth en 750 gram andere amfetamine met een straatwaarde van 800.000 euro, die de 15-, 17- en 19-jarige tieners volgens justitie wilden smokkelen naar Duisburg.

Ze willen alle drie niks verklaren aan de politie. Toch mag de jongste worden opgehaald door zijn ouders (hij blijft verdachte), maar de twee oudere Alkmaarders, broers blijkt nu, zitten vast. Eerder zei jeugdadvocaat Vito Shukrula te vrezen voor wat de jonge jongens te wachten staat: mogelijk gevangenisstraffen tot 10 jaar. En dit wordt nu bevestigd door de hoofdofficier van justitie Johannes Hoppmann. Hij leidt het onderzoek.

De maximale straf die hij kan eisen voor een dergelijke daad is in Duitsland zelfs vijftien jaar. "De oudste verdachte is een jongvolwassene en daarvoor geldt dat wordt onderzocht hoe het staat met zijn ontwikkeling. Als blijkt dat hij op het moment van de daad dezelfde geestelijke ontwikkeling had als een jongere, wordt het jeugdstrafrecht toegepast", aldus Hoppmann. Als hij volgens het volwassenenrecht wordt veroordeeld, eist Duitse justitie voor dit soort delicten 5 tot 10 jaar gevangenisstraf. Als er strafverminderende omstandigheden zijn, kan dit zes maanden tot 10 jaar cel zijn.

"De 17-jarige verdachte is, aangezien hij een jongere is, te beoordelen volgens het jeugdstrafrecht", zegt Hoppman. "Bij een veroordeling riskeert de verdachte een jeugdstraf en dit is voor dit delict maximaal 10 jaar." Over de 15-jarige doet hij geen uitspraken. Ook is niet duidelijk of hij een derde broer is. We zullen voorlopig vanuit justitie nog niets te horen krijgen over het onderzoek: tussentijdse zittingen over de voorlopige hechtenis zijn in Duitsland bijvoorbeeld niet openbaar.

Die moeten volgens de Duitse strafrechtadvocaat Peter Schäfer zelf aangevraagd worden door de advocaten van de verdachten en zijn niet, zoals in Nederland, standaard elke drie maanden. "En omdat het gaat om twee minderjarigen, is de kans groot dat de zaak sowieso besloten wordt behandeld", vertelde hij eerder tegen NH Nieuws.

De gevonden smokkelwaar van de Alkmaarse tieners zou in postpakketten hebben gezeten van een voedingssupplementenbedrijf uit Duisburg, zo'n tachtig kilometer rijden richting het zuiden van Duitsland. De politie vermoedt dat de drugs uiteindelijk bestemd waren voor Engeland.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl