Hoewel de viering van Alkmaars Ontzet tegenwoordig al ver voor 8 October begint, blijft de enige echte plechtige herdenking de kranslegging bij het beeld van Victorientje in het Victoriepark, op de avond van 7 oktober. Hoogtepunt van de kranslegging is inmiddels het toneelspel dat daar wordt opgevoerd door Basisschool Kardinaal de Jong. Voordat de kransen worden gelegd, beelden de leerlingen het beleg van Alkmaar uit. De voorstelling wordt muzikaal opgeluisterd door Trompetterkorps Alkmaar. Dit jaar werd door de school de Beeldenstorm en het Beleg en Ontzet van Alkmaar uitgebeeld, waarbij stadhouder Willem van Oranje, koning Filips de Tweede, de Watergeuzen en de stadstimmerman met de brief in de polsstok vanzelfsprekend niet ontbreken.

Ieder jaar herdenkt Alkmaar de overwinning op de Spanjaarden in 1573. Na weken van belegering droop het Spaanse leger af zonder de stad te hebben kunnen plunderen en de bevolking uit te moorden. Dat was eerder wel op gruwelijke wijze in Naarden en Haarlem gebeurd. Alle weerbare mannen en vrouwen in Alkmaar vochten daarom voor hun leven aan de stadsmuren, waar nu het Victoriepark ligt. Het imposante leger van het machtigste wereldrijk Spanje kon daar niet tegenop. 'Bij Alkmaar begint de Victorie' is sindsdien een begrip in de vaderlandse geschiedenis.

De kranslegging is een traditie die teruggaat tot 1876, het jaar waarin het beeld van de godin Victoria als Ontzetmonument onthuld werd. Tot 1986 werd op deze plek ook de Ontzetrede uitgesproken. Dat gebeurt nu in de Grote Kerk. Het zingen van het Stedelied is echter gebleven. Daar wordt de plechtigheid nog steeds mee afgesloten.
Pin It
Bekeken: 2393x
https://ee.itk.ac.id/data/