Rowan (30) kreeg in de nacht van zaterdag op zondag de schrik van haar leven. Toen ze op de fiets van haar werk naar huis reed door het centrum van Alkmaar, voelde ze ineens haar hele gezicht prikken. "Ik dacht dat ik geen gezicht meer had", vertelde ze later tegen mediapartner NH Nieuws. Er is vermoedelijk pepperspray op haar gegooid en ze denkt te weten door wie.

Het is rond 01:00 uur als de Alkmaarse van haar werk in een hotel richting huis fietst. Ter hoogte van de Emmabrug over de singelgracht loopt een groepje van vijf jongens van een jaar of zeventien, weet Rowan zich te herinneren. "Ze zeiden me nog gedag, maar ik keek verder niet om." Op dat moment heeft ze toevallig haar man aan de telefoon en ineens gebeurt het. "Ik merk dat mijn rechterkant van mijn gezicht intens begint te branden. Helemaal, en ook mijn keel. Ik kon niks meer zien."

Rowan probeert het haar man in paniek uit te leggen en haast zich naar de McDonalds aan de Laat, in de hoop dat mensen haar willen helpen. "Ik gooide mijn fiets neer en heb geschreeuwd om hulp, ijs en water. Dit werd uiteindelijk gehaald, maar niet bepaald van harte". Ook schreeuwt ze of iemand alsjeblieft 112 wil bellen. "Ik wilde mijn man niet ophangen: ik wilde dat hij alles kon horen totdat 'ie bij me was." Een jongen belt uiteindelijk het noodnummer, maar Rowan moest ze zelf te woord staan. Een ambulance wordt haar kant op gestuurd.

"In mijn beleving brandde mijn gezicht weg en ik was bang voor het ergste. Het spul was ook in mijn keel terecht gekomen en ik was daarom bang dat het vergif of zuur of iets dergelijks was", aldus Rowan. Ze spuugt en probeert met water haar gezicht te koelen. "Het was een extreem helse pijn in mijn rechteroog en door het wrijven en het water verspreidde ik het onbewust over mijn gehele gezicht." Een ambulancemedewerker vertelt haar dat het vermoedelijk pepperspray is en ze krijgt een koelende vloeistof voor haar gezicht.

Als ze om 03:00 uur eindelijk door haar ouders met de auto naar huis is gebracht, gaat ze op advies onder de douche staan. "Mijn gezicht bleef wel branden en ik ben nog gaan koelen met ijsblokken. Helaas nam het gevoel niet snel af en ben ik op bed gaan liggen met koude lappen op mijn gezicht". Zondag zat haar gezicht vol branderige plekjes en woensdag was het nog steeds rood. "Gelukkig heb ik geen brandblaren of littekens, want dat voelde wel zo."

Rowan denkt zeker te weten dat de jongens die haar groetten die nacht, ook 'iets' naar haar hebben gegooid, hoewel ze daar niks van voelde. Camerabeelden bevestigen dit volgens de politie. "Je ziet blijkbaar dat ze een handeling doen, iets gooien en dat ze daarna kijken of het effect heeft gehad. Meer weet ik niet."

De politie laat aan NH Nieuws weten dat Rowan aangifte heeft gedaan van de gebeurtenis. Op dit moment wordt gekeken of er een onderzoek kan worden gestart. Eventuele getuigen of mensen met videobeelden worden verzocht zich te melden.
Pin It
Bekeken: 953x