René Descartes (1595-1650), grondlegger van de moderne filosofie, woonde geruime tijd met zijn vriendin en dochtertje in Egmond. Hij wisselde van gedachten met verschillende mensen uit de regio. Peter van den Berg zal dinsdag 9 november in de Alkmaarse Meetingspace Laatmakers een lezing geven over Descartes en een aantal tijdgenoten in en om Egmond.

Peter van den Berg heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar Descartes en zijn bevindingen verwerkt in de boeken 'René Descartes in Egmond' en 'De schoenmaker en de filosoof”. Descartes woonde in Egmond-Binnen van 1643-1649. Eind van dat jaar vertrok hij naar Stockholm, waar hij een paar maanden
later overleed. In zijn Egmondse periode kreeg hij van veel geleerden bezoek, maar ook van de schoenmaker uit Nieuwe Niedorp en Dirk Rembrantsz van Nierop, wiskundige en kaartenmaker in dienst van de VOC.

De lezing begint om 20:00 uur, de inloop begint een half uur eerder. Toegang is vrijblijvend en gratis. De avond wordt georganiseerd door Nederlandse Genealogische Vereniging Hollands Noorderkwartier, zie ngv.nl. Voor leden van de NGV vereniging is er aansluitend tussen 21:30 en 22:00 uur een korte ledenvergadering. (portret gemaakt door Frans Hals)
Pin It