Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de veroordeling tot één dag cel en 120 en 60 uur taakstraf voor de Alkmaarse Cato van der K. en Michelle de K. uit Amsterdam. Die straf kregen ze voor hun rol bij het aanranden en filmen van een 17-jarige pizzakoerier. Dat laat het OM aan mediapartner NH Nieuws weten. Justitie had drie maanden cel tegen beide vrouwen geëist.

Van de uitspraak gaat nog het voorarrest van een dag af, wat betekent dat enkel de taakstraf overblijft. Ook moet Cato de jongen 750 euro schadevergoeding betalen, terwijl het OM om 1.180,90 euro schadevergoeding vroeg. Omdat de twee vrouwen spijt hebben betuigd en openstaan voor bemiddeling met het slachtoffer, achtte de rechtbank een taakstraf passend.

Het OM is het niet eens met het feit dat Michelle de K. is vrijgesproken van aanranding en vindt de straf die de vrouwen kregen te laag. "Als het hier om een 17-jarig meisje was gegaan dat werd aangerand door twee meerderjarige mannen, zou iedereen het erover eens zijn dat een gevangenisstraf gepast is", motiveerde de officier van justitie de eis van drie maanden gevangenisstraf tijdens de rechtszaak.

Ze achtte toen beide vrouwen, allebei 25 jaar, medeplichtig aan de aanranding. De rechter oordeelde daar echter anders over: "Michelle de K. heeft het slachtoffer niet aangeraakt." Hoewel ze wel seksueel getinte opmerkingen maakte en filmde dat Cato de jongen bij zijn geslachtsdeel greep, is er volgens de rechter geen sprake van een 'vooropgezet plan' en daarom is ze enkel gestraft voor het maken, bezitten en verspreiden van de video.

Wanneer het hoger beroep plaatsvindt, is nog niet bekend.
Pin It