Kunstuitleen Alkmaar opent zaterdag 20 november de expositie 'WIT' met werken van acht kunstenaars. De openingshandeling wordt om 16:00 uur verricht door Marianne Roodenburg, curator van de Kunstuitleen en nauw betrokken bij het drieluik ROOD-BLAUW-WIT.

In het voorjaar van 2019 stelde Marianne de tentoonstelling ROOD samen. Drie kunstenaars namen de kleur rood als uitgangspunt voor hun werk. Van november 2020 tot en met januari werd een expositie gehouden van zes kunstenaars die hun visie gaven op de kleur BLAUW. Vanaf de 20e wordt de derde kleur van het drieluik beschouwd door kunstenaars Julius Stibbe, Marjolein Witte, Maaike Kramer, Sander Reijgers, Gijs van Noort, Marianne Roodenburg, Jeroen Koolhaas en Lieke Zeeman.

K. Schippers schrijft in het gedicht De Ontdekking de versregels: "Als je goed om / je heen kijkt / zie je dat alles / gekleurd is". Een even eenvoudige als diepzinnige constatering. Mensen zien dikwijls niet echt wat de betekenis is van hetgeen ze zien. Wit wordt vaak geassocieerd met onschuld en vrede, het is de kleur van verblindend sneeuwwit en de kleur van wolken. Net als in de wolken laat wit alle andere kleuren meespelen als zachte schaduwtinten. Wie goed kijkt, ziet in het verborgene steeds meer. De expositie WIT laat zien wat kunstenaars met verschillende materialen tot stand kunnen brengen.

De expositie WIT loopt na de opening tot en met 8 januari. Donderdag 25 november om 20:00 uur geeft Marianne Roodenburg een lezing over de betekenis en het gebruik van WIT binnen de beeldende kunst.

Meer informatie over de expositie en de lezing op kunstuitleenalkmaar.nl.
Pin It