Alle speelpleinen in de gemeente Alkmaar zijn binnenkort officieel rookvrij. Kinderburgemeester Livia Balder gaf daar woensdag officieel de aftrap voor, met de onthulling van een informatiebord 'Rookvrije Generatie' bij het Cruijff Court aan de Johanna Naberstraat. Ook zijn er speciale stoeptegels geplaatst die aansporen om plekken waar kinderen spelen rookvrij te houden.

Iedereen blijft welkom bij de speelpleinen, maar de gemeente spoort rokers aan het goede voorbeeld geven en dus alleen buiten het zicht van kinderen roken. Dit geldt ook voor het roken van e-sigaretten. Niet roken houdt de omgeving schoner en kinderen komen zo niet snel in de verleiding om ook te gaan roken. Volgens de organisatie 'Op weg naar een rookvrije generatie' raken wekelijks honderden kinderen verslaafd aan roken.

"Kinderen zijn de toekomst en zij vinden roken hier niet bij horen", zegt kinderburgemeester Livia Balder. "Ik ben blij dat we nu steeds meer plekken rookvrij maken, zodat kinderen niet gedwongen worden mee te roken. Je moet het eigenlijk omdraaien: alles is rookvrij. Je mag alleen nog roken waar dit aangegeven is."

"Kinderen hebben recht op een gezonde omgeving", vult wethouder Elly Konijn aan. "Met het rookvrij maken van speelplekken willen wij kinderen een schone en gezonde speelplek aanbieden. Het is aan ons als volwassenen om het goede voorbeeld te geven en te zorgen voor onze en hun gezondheid door niet te roken."
Pin It