Op de plek van de terrassen op het Waagplein staat de komende vijf maanden een grote overdekte hal van vijftig bij vijftien meter. Dit is het winterterras waar horecaondernemers om hadden gevraagd om in de koudere wintermaanden iets goed te maken van de weggevallen omzet tijdens de coronasluiting. De gemeente Alkmaar stemde ermee in, en ziet ook af van de heffing van precariorecht. "Anders was dit nooit rendabel geweest," zegt horecaondernemer Sil Vendel van café 't Hartje aan het Waagplein.

Burgemeester en wethouders publiceerden woensdag de verleende omgevingsvergunning voor het tijdelijke bouwwerk, waar gasten op het Waagplein overdekt een kopje koffie kunnen drinken, kunnen borrelen, lunchen of dineren. Op de Platte Stenenbrug is een vergelijkbaar bouwwerk neergezet, en op de Mient staan nu voor de deur van Foodbar 1480 een aantal kleine kassen waarin gasten iets kunnen consumeren.

Belanghebbenden hebben nu zes weken de tijd om een bezwaarschrift in te dienen tegen de vergunning, maar daarop is niet gewacht met de plaatsing. Het winterterras is deze week op het Waagplein verrezen. De Historische Vereniging Alkmaar en erfgoedstichting Adapt hebben eerder hun zorgen geuit over het ruimtebeslag, maar gaan waarschijnlijk geen bezwaarschrift indienen: "Als het iets eenmaligs is vanwege de bijzondere omstandigheden door corona, dan berusten we erin. Het wordt andere koek als dit elke winter terug zou keren", zegt een woordvoerder van Adapt desgevraagd.

Hij bevestigt dat er na de kritiek een gesprek heeft plaatsgevonden tussen bewonersvereniging Hart van Alkmaar, HVA en Adapt enerzijds en vertegenwoordigers van de horeca anderzijds: "We kregen een lekker bakkie koffie aangeboden." Beide partijen hebben hun standpunt verduidelijkt. "De horecaondernemers willen het graag na de winter evalueren en bij succes voorstellen om het vaker te doen. Daar zijn Adapt en HVA absoluut tegen. De pleinen zijn belangrijk voor de binnenstad en moeten niet maandenlang onttrokken worden aan de openbare ruimte. Het belang van het stadsschoon is voor ons alleen deze keer ondergeschikt aan de lastige situatie voor horecaondernemers door corona."

Alle horecabedrijven op het Waagplein delen het overdekte winterterras. Vanaf vrijdag hebben mensen met corona QR-code toegang. Er komen nog kachels, planten en foto’s van Alkmaarse stadsgezichten in. De vergunning is verleend tot 24 maart. Als corona geen roet in het eten gooit, keert eind maart de kaasmarkt weer terug op het Waagplein. Sil Vendel van café ’t Hartje denkt dat het bouwwerk mogelijk eerder verdwijnt als maart een zonnige maand blijkt te zijn.
Pin It
Bekeken: 1825x
https://ee.itk.ac.id/data/