De Joost Zwagerman Essayprijs is dit jaar uitgereikt aan Fien Veldman voor haar essay ‘Not really making it’. De feestelijke prijsuitreiking aan één van de zes finalisten vond zoals gewoonlijk plaats in het Alkmaarse Theater De Vest. Veldman schreef volgens de jury "een essay dat persoonlijk is en over een maatschappelijk probleem gaat, dat tegelijk luchtig, ontroerend en diep snijdend is."

Fien Veldman (1990) is literatuurwetenschapper, journalist en schrijft fictie. Ze werkt als gids op de Westertoren in Amsterdam, waar ze af en toe de horizon kan zien (als het helder is). Veldman is daarnaast oprichter van De Bonte Avond, een internetpodium voor schrijvers en makers. Naast haar namen nog 175 schrijvers deel aan de essayprijs.

Veldman's essay gaat over hoe ze opgroeide in een achterstandswijk in Leeuwarden. En daar was nog wel eens wat niet in de haak, zoals een vader die haar dochter pepperspray in de ogen spoot als hij boos op haar was, en een populaire basisschoolleraar die porno kijkt samen met een leerling. Om zo accuraat mogelijk te zijn gebruikte Veldman haar dagboeken, haalde ze herinneringen op met vrienden en vroeg ze hen ook om dagboeken. Ze deed ook ander naslagwerk. Zo misbruikten twee stellen in de buurt tien kinderen, een grote zedenzaak die het nieuws haalde.

Donderdag 18 november 2021 was de 58e geboortedag van de in 2015 overleden schrijver Joost Zwagerman. De essayprijs met zijn naam is een initiatief van de Van Bijleveltstichting en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, is bedoeld voor beginnende essayisten. De jury bestond uit voorzitter Aleid Truijens, Barber van de Pol, Manon Uphoff en Merlijn Olnon.

Het winnende essay en de andere vijf genomineerde essays zijn te lezen in De Nederlandse Boekengids, en op vanbijleveltstichting.nl en mdnl.nl. (foto: Jan Jong)
Pin It
Bekeken: 2076x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/