In november en december organiseert Stedelijk Museum Alkmaar een serie verdiepende lezingen bij de tentoonstelling ‘Allart van Everdingen (1621-1675). Het ruige landschap’. De geboren Alkmaarder staat vooral bekend om zijn schilderijen en tekeningen, maar liet ook een belangrijk oeuvre etsen na. In de lezingen komen de verschillende disciplines van zijn oeuvre aan bod. De eerste lezing is op vrijdag 25 november, de drie andere zijn op 2 december, 14 december en 19 december.

UPDATE: de lezingen van 14 en 19 december zijn vanwege corona afgelast.

Christi Klinkert, conservator van Stedelijk Museum Alkmaar, opent de reeks. In haar lezing ‘The making of’ gaat zij in op het hele voortraject van de tentoonstelling. Op 2 december komt aan het woord Marjan Pantjes, de jonge kunsthistorica die dankzij de Vereniging Rembrandt betrokken kon worden bij de voorbereiding. Zij zal vertellen over de bijzondere prenten en ontwerpschetsen die Allart van Everdingen rond 1670 maakte bij de verhalen over Reinaert de vos.

In de tentoonstelling ‘Het ruige landschap’ is een bijzonder, klein formaat boekje te zien uit het Rijksmuseum met daarin een serie zeer gedetailleerde zeegezichten en landschappen van Allart van Everdingen, geschilderd in bruine olieverf (brunailles). Op dinsdag 14 december vertelt Ellis Dullaart, conservator oude Nederlandse kunst bij het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, over deze uitzonderlijke schilderingen.

Op 19 december is het woord aan Erik Hinterding, conservator prentkunst van het Rijksmuseum. Hij zal de landschapsprenten van Allart van Everdingen bespreken; het tot voor kort minst bekende en minst onderzochte deel van zijn oeuvre.

De lezingreeks vindt plaats in het auditorium van Stedelijk Museum Alkmaar. Er is plaats voor 30 personen, kosten bedragen 7,50 euro, exclusief entree. Coronaregels worden gehanteerd. Meer info op stedelijkmuseumalkmaar.nl. (foto: Roel Backaert)